De Finse zomer

22 Augustus 2018

de-finse-zomer-1

Finland is niet het eerste land waar je aan denkt als je het over de zomer hebt. Nochtans is de zomer in Finland een heel belangrijke tijd. Vooral in de maand augustus nemen de Finnen vakantie om naar hun vakantiehuisjes te gaan; vaak eenvoudige hutten aan de rand van een meer of in een bos. Ze vullen hun dagen met vissen, in de sauna gaan en lekker een beetje rondstruinen. En geef ze eens ongelijk!

Finland wordt wel vaker het land van duizenden meren genoemd. Vooral in het zuiden van het land vind je honderden meren in verschillende groottes. Overal waar je gaat, zie je die typische, Finse huisjes staan, vaak in fel rood of geel. Een steiger leidt naar een boothuis, waar één of meerdere boten en kajaks wachten tot ze het water op mogen.

de-finse-zomer-2

Omdat ik wel nieuwsgierig was naar die Finse zomer, bracht ik een week door op de archipel tussen Zweden en Finland: de land eilanden. Deze eilanden zijn een verzameling stipjes in de Baltische zee. Men spreekt er doorgaans Zweeds, maar het is wel degelijk een (autonoom) deel van Finland.

Wanneer je naar de eilanden reist, doe je dat per ferry van Stockholm of Turku. Deze ferry, die meer wegheeft van een cruiseschip, is berucht. Omdat hij zich op internationale wateren begeeft, wordt hij vaak genomen door Zweedse en Finse jongeren die de dure alcoholaccijnzen willen vermijden. Een hut is dus geen overbodige luxe. Gelukkig duurt de vaart niet te lang, en vanaf het moment dat je aan land gaat in Mariehamn, keert de rust terug.

Een perfecte Finse dag bestaat uit lekker vroeg opstaan om het water op te gaan met je vislijn. Bijna alle vissen hier zijn eetbaar, dus vis er lekker op los. In de namiddag geniet je van een wandeling door de bosrijkere eilanden. Pluk wilde bosbessen en eet ze uit het vuistje. Pas wel op voor de felle kleur, voor je het weet heb je vlekken op je handen en kledij.

de-finse-zomer-3

’s Avonds neem je je tijd om in de sauna te duiken. Dat doe je met een biertje en lekkere zoute snacks. Wanneer de sauna te warm wordt, duik je gewoon de Baltische zee in. Om daarna meteen terug in de sauna te stappen.

Zo’n perfecte, Finse dag is pure verwennerij. Niks moet. Je doet alles rustig aan. Lekker lui dobberen op het water in een kajak, lekker eten en genieten. Met een beetje geluk zie je zelfs een eland. Ja, echt, die dieren zijn uitstekende zwemmers en peddelen op hun gemakje van eiland naar eiland, op zoek naar de lekkerste stukjes groen.

En heb je zo’n dag dat je toch liever wat meer wilt doen? Dan neem je de fiets op het grootste eiland en maak je een zalige fietstocht. Vergeet vooral die picknick niet!

Vreemd, toch, dat we Finland vooral associëren met wintervakanties, terwijl de zomers er minstens even heerlijk zijn?

Lotte Wildiers