De Franse Petite Verdot druif, de kleine krachtpatser
14 Februari 2020De van origine Franse Petit Verdot is een laatrijpe, kleine, blauwe druif met een stevige schil en geringe opbrengst die tot de beste druiven van de wereld behoort. Door z´n laatrijpe karakter gedijt de druif uitstekend (eigenlijk veel beter) in warme klimaten zoals dat van bijvoorbeeld Spanje, Australië en Californië.
Zo ook in de provincie Málaga, met z´n uitgesproken zonnige klimaat met warme dagen tot laat in de herfst. De Petit Verdot maakt een ware opkomst in de provincie; steeds meer bodega´s maken er prachtige, krachtige rode wijnen van.
De druif is een smaakmaker van de eerste orde en levert veel stoere tannines voor lange houdbaarheid van de wijn. Mits goed en volledig gerijpt is Petit Verdot een garantie voor dieprode, stevige en volle wijnen met een uniek karakter. In blends of als krachtpatser, geheel steunend en staande op haar eigen vermogen. Een knapperend haardvuur, een dampende pot op de stoof en een fles Petit Verdot, maken van een koude winteravond een groot feest.
Stoere druif verovert de warme wereld
De Petit Verdot druif komt oorspronkelijk uit de Pyreneeën en werd van daaruit geïntroduceerd in de Franse Medoc, om haar weliswaar bescheiden maar bijzondere rol te spelen in de grote Bordeaux wijnen. Van oudsher behoort deze tot de vijf druiven waarvan de Bordeaux wijnen worden gemaakt; cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec en petit verdot.
Vanwege het te koele klimaat komt de druif daar slechts eens in de 3 tot 4 jaar tot volle rijping. Door z´n late rijping en lage rendement is het voor veel wijnmakers een druif met een hoog risicofactor. Maar de beloning als het wel lukt is daarom ook des te beter.
Marques de Griñon (Toledo) was de eerste bodega in Spanje die de druif toevoegde aan haar blends (wijn van verschillende druivensoorten, ‘coupage’ in het Spaans). Vooral in Jumilla (wijnstreek in de buurt van Alicante) vond de druif vervolgens snel toepassing. Inmiddels maakt Petit Verdot ook een onstuimige opmars in de provincie Málaga.
Petit Verdot wordt regelmatig gebruikt om rode wijnen iets meer kracht, kleur en diepgang te geven. Kenners menen dat Petit Verdot in blends in een goed jaar het verschil maakt tussen een fantastische en een fabuleuze wijn. In de provincie Málaga worden – net zoals in Jumilla- mede vanwege de hogere rendementen en de goede rijping ook wijnen gemaakt van alleen Petit Verdot (‘monovarietal’, in het Spaans). Ware krachtpatsers met veel ‘body’ en stevige tannines. Er is een schare liefhebbers die deze wijnen vanwege zijn unieke karakter bijzonder waarderen. Qua smaak lijkt de druif op de syrah: kruidig, vol en complex. De druif heeft veel tannines waardoor de wijnen waarin deze druif is verwerkt vaak een lange bewaartijd hebben.
Als ze jong zijn voelen ze nog stug aan en geven de tannines een plakkerig, stroef en droog mondgevoel. Om vervolgens op latere leeftijd te ontbolsteren en in perfecte harmonie over te gaan met de overige smaaksensaties van de wijn. Ook de ruim voldoende zuren die de druif levert, dragen bij aan het bewaarpotentieel.
Petit Verdot geeft krachtige, volle dieprode wijnen met tonen van rijp, zwart fruit (bosbessen, zwarte kersen, blauwe pruimen), rook, kruiden, ceder en leer. Vaak ook pittig van peper. Uitstekende combinatie met wild, tournedos, lamsvlees, steak, gekruid varkensvlees en harde kazen.
Bodega Vetas toont de weg
Verreweg de meeste Petit Verdot wijngaarden in de provincie bevinden zich in de omgeving van Ronda. Door de hoogte van de wijngaarden op circa 800 meter kenmerkt het klimaat zich door de goede balans van warme dagen en koele nachten.
Bodega Vetas in Ronda is de pionier als het gaat om de introductie van Petit Verdot in de provincie Málaga. De eigenaar Juan Manuel Vetas, geboren en getogen in Avila (Madrid) emigreerde op jonge leeftijd naar de Medoc in Frankrijk en werkte voor diverse prestigieuze chateau´s. Aldaar leerde hij de beloften en de geheimen van Petit Verdot kennen.
Eind jaren negentig keerde hij terug naar Ronda om met de bekende prins Alfonso von Hohenlohe samen wijn te gaan maken.
Uiteindelijk begon hij zijn eigen bodega, Vetas, met als eerste wijn een honderd procent Petit Verdot (‘monovarietal’). Met de kennis van zijn geboortegrond over terroir en klimaat en de opgedane kennis in Medoc, was hij de uitgelezen persoon om Petit Verdot in de provincie te introduceren.
De bodega maakt nu drie wijnen. Seleccion, een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. Zijn jongere broertje heet heel toepasselijk Junior. Maar de meest emblematische wijn en het handelsmerk van de bodega blijft de 100% Petit Verdot, die alleen gemaakt wordt in de jaren dat de druif volledig tot rijping komt. Een sensationele wijn die tot de beste in zijn categorie in de wereld mag worden gerekend.
Petit Verdot verovert de provincie Malaga
Diverse bodega´s volgden bodega Vetas. Sommigen hebben geen wijngaarden in de omgeving van Ronda maar kopen hun druiven daar in om vervolgens de wijn op de lokatie van de eigen bodega te maken.
Bodega Dimobe uit Moclinejo (Axarquia) maakt een wat stugge maar mooie 100% Petit Verdot, Finca la Indiana. Wijnen geheel gemaakt van Petit Verdot behoren niet tot de goedkoopste mede vanwege de lage rendementen. Deze wijn heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Zo ook de wat zachtere versie van Bodega La Capuchina uit Mollina (Zona Norte).
Bodegas Bentomiz uit Sayalonga (Axarquia), maakt een ronduit peperige 100% Petit Verdot, genaamd Ariyanas Tinto Petit Verdot. Prachtige expressie van fruit met bloemige aroma´s van roos.
Bodega Samsara (Ronda) is een project van 4 jonge wijnmakers die werken vanuit een geheel organische/biodynamische filosofie. De bodega bezit slechts 4 hectare wijngaard met prachtig uitzicht op de beroemde Tajo van Ronda. De wijngaard ligt er praktisch onder.
De 100% Petit Verdot van deze bodega is lichtvoetig, een speels orkest van rood fruit maar intens tegelijkertijd van diepdonker rijp fruit en specerijen, badend in zachte knisperende, tannines. Niet onvermeld mag blijven Tadeo, 100% Petit Verdot van Ronda´s toonaangevende bodega Cortijo los Aguilares. Een dijk van een kwaliteitswijn, die net zoals Vetas, alles brengt wat van een dergelijke wijn verwacht mag worden.
Van dezelfde bodega is afkomstig Pago El Espino. Een spannende combinatie van Petit Verdot, Syrah en Tempranillo. De hoeveelheid Petit Verdot in deze blend kan per jaargang wel oplopen tot 50%, wat deze wijn uniek maakt in zijn soort.
Bodega Victoria Ordoñez, uit Málaga, maakt Marti-Aguilar 2016 (de naam is een hommage aan de moeder van wijnmaakster Victoria Ordoñez), ook een blend van Petit Verdot (60%), Syrah en Tempranillo. In dit geval komen de Petit Verdot druiven niet uit Ronda maar uit de Montes de Malaga. Deze bodega brengt volop oude wijngaarden tot leven in dat gebied.
De beschreven wijnen vormen een selectie van het huidige Petit Verdot aanbod uit de provincie. Naast de overige wijnen, is het te verwachten dat steeds meer bodega´s Petit Verdot en haar unieke eigenschappen in de toekomst zullen omarmen. In de omgeving van Ronda en wellicht ook daarbuiten. Terroir, klimaat en jonge innovatieve enthousiaste wijnmakers bieden daarvoor goede mogelijkheden.
Het past in de hernieuwde ontwikkeling van Málaga als herkomst gebied van kwaliteitswijnen van ook kwalitatieve hoogstaande rode wijnen (naast de bijvoorbeeld de bekende zoete wijnen).
Petit Verdot, de kleine, mooie krachtpatser uit Frankrijk, verdient het, maar vooral ook de liefhebbers die zich graag laven aan mooie wijn en culinaire geneugten, in gezelschap van vuur en winterweer.