De gangbare therapie voor overgewicht en obesitas is de grootste medische misser ooit

24 Januari 2018

de-gangbare-therapie-voor-overgewicht-en-obesitas-1De opvatting van officiële medische instanties, evenals die van het grote publiek is dat te dikke mensen teveel eten en te weinig bewegen. Echter, minder eten en meer bewegen falen in nagenoeg 100% van de gevallen om daarmee blijvend af te vallen. Hoe zit dat en wat werkt dan wel?

Volgens het RIVM lijdt vanaf 2016 voor het eerst in de ons bekende geschiedenis meer dan de helft van de Nederlandse bevolking aan overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht). In België gaat het om vergelijkbare aantallen. De standaardtherapie om gewicht te verliezen bestaat al sedert mensenheugenis uit het beperken van calorieën, het eten van minder vet en bovendien uit meer bewegen. Deze niet alleen door de meeste artsen en diëtisten maar ook onder de bevolking algemeen aanvaarde wijsheden hebben geleid tot vooroordelen die als we het niet hardop durven zeggen dan toch op z’n minst stiekem denken. Eigenlijk bedoelen we te zeggen dat dikke mensen lui zijn en ten aanzien van hun eetgedrag over onvoldoende zelfdiscipline beschikken. Maar is dat wel zo?


Therapieën falen op langere termijn in bijna 100% van de gevallen

Want… er is nauwelijks een aandoening te bedenken waar een door artsen en diëtisten voorgeschreven therapie, namelijk calorie- en vetbeperking en meer bewegen, dermate desastreus heeft gefaald als juist bij overgewicht en obesitas. In het begin worden er snel kilo’s verloren, waarna het afvallen steeds langzamer gaat. Wanneer daarna het hongerlijden en het vaak onsmakelijke eten uiteindelijk niet meer kunnen worden volgehouden, neemt het gewicht onmiddellijk weer toe, wat algemeen bekend staat als het jojo effect.


Terug naar de echte oorzaken van overgewicht en obesitas

Gelukkig geven de recente geschiedenis en de recente wetenschap ons de handvatten om de werkelijke oorzaken van obesitas te kunnen vinden. Het blijkt namelijk dat het fenomeen overgewicht niet zomaar uit de lucht is komen vallen. In 1977 werd namelijk in de Verenigde Staten een voedingsadvies uitgebracht dat stelde dat we minder vetten en juist meer koolhydraten moesten eten. Koren op de molen van de voedingsmiddelenindustrie die met de spotgoedkope en langdurig houdbare granen als grondstoffen een goudmijn kon aanboren in de vorm van industrieel bereide voeding. De effecten hiervan lieten in de VS echter niet lang op zich wachten. Er trad nagenoeg onmiddellijk een explosie van gewichtstoename op die na enige jaren werd gevolgd door een dito toename in de gevallen van diabetes. Nu kan een dergelijke opeenvolging van gebeurtenissen natuurlijk gewoon toevallig zijn, echter dit argument vervalt omdat in de navolgende decennia in elk land dat het Amerikaanse voedingsadvies heeft opgevolgd precies hetzelfde is gebeurd, inclusief in België en Nederland.
De wetenschap heeft ondertussen ontrafeld hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het blijkt namelijk dat industriële voeding vol zit met suiker en andere snel verteerbare koolhydraten met weinig natuurlijke vetten. Het gevolg is dat deze voeding leidt tot hoge bloedsuikergehaltes en daarmee tot hoge spiegels van het hormoon insuline. Insuline is voor ons lichaamsgewicht met afstand het belangrijkste hormoon dat het signaal afgeeft dat er vet moet worden opgeslagen.


De beste therapie is het wegnemen van de oorzaak

De therapie is eigenlijk verrassend simpel en bestaat uit het zo laag mogelijk houden van de bloedsuikerspiegels en daarmee ook van het insuline. Wanneer de insulinespiegels laag blijven, gaat ons lichaam automatisch vet verbranden en voilà… we gaan vanzelf afvallen!
En de methode om het insuline laag te houden is nu juist niet om minder calorieën en minder vet te eten! De remedie die daarentegen wel helpt is om vers en volvet te eten met zo min mogelijk koolhydraatrijke producten zoals brood, rijst en aardappelen en om frisdranken volledig te vermijden. Eet verder tot je verzadigd bent, maar niet meer dan drie maal per dag en voorkom dat je tussendoor snackt.


De nieuwe therapie werkt in nagenoeg 100% van de gevallen

Ondertussen zijn er met deze methode al vele duizenden patiënten behandeld en… met nagenoeg 100% succes. Een behoorlijke vooruitgang dus ten opzichte van het aloude advies om minder en vetarm te eten en om meer bewegen dat op de langere termijn juist in nagenoeg 100% van de gevallen faalt.

Ondanks dat je er niet verder door gaat afvallen, raad ik je daarbij toch aan om meer te gaan bewegen. Behalve dat bewegen ontzettend goed is voor onder meer je hart en bloedvaten ga je er in combinatie met het verlies aan overgewicht ook beter en gespierder uitzien. En naast gezonder zijn is dat toch wat we eigenlijk allemaal stiekem graag willen.

Kosta redactie