De ‘gloria’ van drie Spaanse filmiconen

29 Mei 2019

de-gloria-van-drie-spaanse-filmiconen-1Deze lente kwam een nieuwe film uit van de beroemde Spaanse regisseur Pedro Almodóvar: Dolor y Gloria. Bijzonder is dat daarin zowel zijn grote muze Penélope Cruz als acteur Antonio Banderas uit Málaga te zien zijn.

Deze twee al lang internationaal bekendste Spaanse acteurs speelden in 2013 voor het laatst samen in Almodóvar`s film Los Amantes Pasajeros. De hereniging in Dolor y Gloria is nu, 6 jaar later, een uitgelezen moment om deze drie iconen uit de Spaanse filmindustrie onder de loep te nemen!


Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar (1949) is de belangrijkste Spaanse filmmaker van deze tijd. Zijn film Todo sobre mi Madre (1999) kreeg destijds meer prijzen en eretitels dan welke andere Spaanse film ook.

De excentrieke regisseur brak internationaal door met een Oscarnominatie voor zijn film Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios in 1988. Naast de band tussen vrouwen zijn passie, verlangen, seks, drugs, eenzaamheid, vriendschap, familie en identiteit belangrijke thema’s in zijn films, evenals homoseksualiteit en transseksualiteit. Hij mengt melodrama met elementen uit de popcultuur, een bijzonder gevoel voor humor, populaire liedjes, heldere rode en gele kleuren, en opmerkelijke decors.

Almodóvar ontwikkelde zich als autodidact (wegens geldgebrek en de sluiting van de Nationale Filmacademie door dictator Franco) en was een kind van het bloeiende alternatieve circuit in Madrid in de jaren zeventig. Zo maakte hij seksuele korte films zonder geluid, populair in het nachtleven van Madrid en Barcelona, maar schreef ook voor de Spaanse krant El País. Via experimentele films en theater werd hij een sleutelfiguur in La Movida Madrileña, de culturele beweging in Madrid na de val van het Franco-regime.


Penélope Cruz

Voor Carne Trémula (1997) werkte hij voor het eerst met Penélope Cruz (1974), waarop ze internationaal doorbrak - vooral na Todo Sobre Mi Madre. Penélope maakte in 2000 de sprong naar de VS en acteerde onder meer met Tom Cruise in Vanilla Sky (2001). Ze werd de eerste Spaanse actrice met een Academy Award en ook de eerste Spaanse actrice met een ster op de Hollywood Walk of Fame. Pedro gaf haar de hoofdrol in zijn film Volver (2006). Een andere film waarmee Penélope haar naam als groot actrice bevestigde was Woody Allen’s Vicky Cristina Barcelona (2008), waarin ze de hoofdrol deelt met Scarlett Johansson en de Spaanse acteur Javier Bardem - sinds 2010 haar echtgenoot.


Antonio Banderas

In de jaren ‘80 werkte Pedro herhaaldelijk samen met de toekomstige Hollywood-ster Antonio Banderas (1960). Antonio won internationale bekendheid in de jaren ‘90, vooral met zijn rollen in ‘Evita’ in 1996 en ‘The Mask of Zorro’ in 1998. Tot 1992 sprak de acteur uit Málaga (zijn echte naam is José Antonio Domínguez Bandera) nochtans amper Engels. Zijn doorbraak in Amerika kwam in 1993 met zijn rol in de bekende film ‘Philadelphia’. Het jaar erop mocht hij het scherm delen met Brad Pitt in Interview with the Vampire. Hij acteerde ook in bekende films als Desperado, Spy Kids en Once Upon a Time in Mexico.

Zijn eerste doorbraak kwam in 1990 met zijn rol in de Spaanse romantische komedie ‘Tie me up! Tie me down!’ van Pedro Almodóvar. Die had hem sinds 1982 ook al in andere van zijn films laten meespelen. De jonge Antonio was met acteerlessen en theater begonnen na een bezoek met zijn ouders aan de theatervoorstelling ‘Hair’. Daarvoor was het altijd zijn droom geweest profvoetballer te worden, maar die viel in duigen toen hij op 14-jarige leeftijd zijn voet brak.

In 2003 keerde Antonio Banderas terug naar het theater met zijn rol in de musical ‘Nine’. Daarnaast heeft Banderas ook veel stemmen ingesproken voor animatiefilms, waaronder die van de gelaarsde kat in Shrek films, die daarop een eigen film kreeg met weer Antonio’s stem.

In 2005 mocht Antonio opnieuw Zorro zijn in ‘The legend of Zorro’. Dat jaar kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Hij kreeg nog diverse andere prijzen en is genomineerd voor 3 Golden Globe Awards. Een van zijn laatste rollen was die van Pablo Picasso in de TV-serie Genius (2018).

En nu dus Dolor y Gloria, een filmrol waarvoor hij 7 kilo vermagerde en waarin thema’s als verlangen en eenzaamheid meespelen. De film kreeg alvast de stempel ‘Beste Spaanse Première van het Jaar’. Een veelbelovende start voor Almodóvar en zijn crew!

Emmie Declerck