de-granaatappel-1 De granaatappel

21 December 2017


Niet alleen de zomer staat garant voor heerlijk fruit, ook de herfst- en wintermaanden bieden ons diverse smakelijke fruitsoorten. Citrusvruchten, druiven, appels, peren, pruimen, en niet te vergeten: de granaatappel, in Spanje bekend als ‘la granada’.

De granaatappel is een bijzondere vrucht, alleen al vanwege zijn harde en robuuste, geelrode schil en het frisse, zoetzure vruchtvlees dat gevormd is uit rode parelachtige pitjes. De granada kan als vrucht op zich gegeten worden, er kan confiture van gemaakt worden, het sap ervan is heerlijk en verwerkt in salades of andere gerechten geeft het extra smaak en bite.

De granaatappel kent bovendien een rijke geschiedenis en staat symbool voor de stad Granada.


Herkomst en symboliek

de-granaatappel-2

Volgens de Griekse mythologie werd de eerste granaatappelboom geplant door Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en schoonheid.
De vrucht komt oorspronkelijk uit het oude Perzië, Syrië, Koerdistan en het noorden van India. Uiteindelijk werd de granaatappel geïntroduceerd in het Middellandse Zeegebied door de Feniciërs en kwam de vrucht terecht in het oude Rome.

De Arabieren op hun beurt, plantten in Al-Ándalus nieuwe vruchtenbomen, waaronder ook ‘la granada’. Later zou deze granaatappel symbool gaan staan voor het Rijk van Granada en verwerkt worden in de vlag van de stad Granada.
De vlag van de stad Granada bestaat uit een groen veld met in het midden het provinciale wapen. Dit wapen, dat sinds 1969 in gebruik is, toont in het midden een granaatappel in een zilver veld. Het veld waarin de granaatappel staat, wordt omringd door afbeeldingen van kastelen en leeuwen. Het schild is gekroond met de kroon van Isabella I van Castilië.


Voedingswaarde

De granaatappel bestaat voor negentig procent uit water en bevat bovendien een belangrijke hoeveelheid vitamines B en C, mineralen zoals magnesium en de belangrijke antioxidanten. Het zuurgehalte van de granaatappel heeft ook nog eens een goede uitwerking op hart- en bloedvaten en op de spijsvertering.

 

de-granaatappel-3

Recept: granaatappelsalade met quinoa

Ingrediënten:

150 gram quinoa
1 granaatappel (alleen de pitjes)
½ blokje groentebouillon
75 gram pijnboompitten
1 kleine handvol gehakte muntblaadjes
1 kleine handvol gehakte koriander
1 limoen (sap)
extra virgin olijfolie

Meng al deze ingrediënten en je hebt een heerlijke en gezonde salade. Dit recept voor twee personen maak je in ongeveer twintig minuten. Lekker voor de middag- of avondmaaltijd.

Kosta redactie