De grotten van Igualeja

5 Oktober 2017

de-grotten-van-igualeja-1

Igualeja, de plaats waar de Río Genal zijn oorsprong heeft, is te bereiken via de afslag MA 7304 tussen Ronda en San Pedro.

Vlak voor de ingang tot het dorp loopt aan de linkerkant een bergpad omhoog naar de cuevas Excéntrica en Fuensanta, zoals duidelijk op een groot bord is te lezen. Een kleine honderd meter verder rijdt men via een brug het dorp binnen en slaat dan gelijk linksaf om de auto te parkeren bij een klein schaduwrijk park. Dit is aangelegd rondom de plek waar de Río Genal het levenslicht aanschouwt, en de prachtig aangelegde waterpartijen harmoniëren perfect met de bosrijke omgeving.

de-grotten-van-igualeja-2

Direct aan de rivier gelegen bevindt zich het hotel Nacimiento waar men uitstekend voedsel serveert; de gepaneerde kipfilet is evenals de solomillo de castaño de moeite van het omfietsen waard, alhoewel u voor dit laatste gerecht het beste kan wachten tot de maanden van de kastanjeoogst, de voornaamste bron van inkomsten in deze streken.

Alle seizoenen zijn evenwel geschikt voor een bezoek aan de omgeving van Igualeja, voor zowel ervaren als minder ervaren wandelaars en zelfs grottenverkenners. Als men geen last heeft van claustrofobie en indien het krijgen van natte voeten als niet al te onaangenaam wordt ervaren, zal een bezoek aan de eerder genoemde grotten Excéntrica en Fuensanta een onvergetelijke belevenis zijn.

de-grotten-van-igualeja-3

Vanaf het Nacimiento hotel loopt u dan terug naar het bergpad waar na 20 minuten stijgen aan de linkerkant een steenhoopje te zien is met vlak daarachter de Cueva Excéntrica. Door de geringe afmetingen van de ingang moeten de eerste meters kruipend afgelegd worden en voor verdere exploratie is een helm met lamp noodzakelijk. Afhankelijk van het grondwaterpeil moet men dan ook tot knie- of borsthoogte door water baden om de gebruikelijke rotsformaties te kunnen bewonderen.

de-grotten-van-igualeja-4

De absolute stilte in deze - pas in de jaren zeventig ontdekte - grot kan af en toe verbroken worden door vallende waterdruppels en de grote verscheidenheid aan rotsformaties in allerlei okerkleuren is in alle opzichten adembenemend. De tweede grot, de Cueva Fuensanta is sinds mensenheugenis bekend en ligt, enige tientallen meters hoger, iets verderop aan de rechterzijde van het pad. Hier zorgt een zeer ruime ingang voor voldoende licht en in het midden van een hoge ruimte ter grootte van een tennisveld ziet men een enorme zuil.

Deze zuil is vele duizenden jaren geleden begonnen als een druppel regenwater die door de kalkrijke bodem naar beneden sijpelde. De kleine stalactiet die hierdoor ontstond groeide gestadig omlaag tot hij de eveneens kleine stalagmiet ontmoette die vanaf de bodem omhoog groeide. Zonder al te veel moeite kan men rondom deze zuil lopen en linksachter op een paar meter hoogte kan men via een zeer nauwe opening de grot verder binnen dringen en zich verbazen over de wonderbaarlijke scheppingskrachten in de natuur. Behalve stalactieten en stalagmieten zijn hier hele gordijnen te zien van veelal loodrecht naast elkaar hangende stalactieten.

de-grotten-van-igualeja-5

De kleuren van deze kalkhoudende gesteentes variëren van spierwit tot grijs, beige en oker en een goede camera behoort tot de standaard uitrusting om de verbijsterende schoonheid van deze onderaardse landschappen vast te kunnen leggen. Eenmaal terug bij de auto zijn het slechts 10 km die u nu scheiden van het Smurfendorp Júzcar. Het is weliswaar een smalle, zeer bochtige en af en toe nauwelijks geasfalteerde weg via de MA 7300, maar vooral gedurende de laatste drie maanden van het jaar kan men de alom aanwezige kastanjebomen in hun prachtige herfsttooi bewonderen.

Eenmaal in Júzcar voert de MA 7303 u rechtstreeks terug naar de tussen San Pedro en Ronda gelegen A-397.

Berry J. Prinsen