Alle werkzaamheden van de planning: Lavendel

25 Mei 2018

de-helende-werking-lavendel-1Aan de Costa del Sol vind je bijna op elke hoek wel lavendel. De decoratieve struik met zijn mooie violette bloemen en onweerstaanbare geur brengt de mediterraanse charme in elke tuin, terwijl het tegelijk ook insecten weghoudt.

Lavendel staat bekend om zijn kalmerende werking en het helpt tegen rusteloosheid, zenuwen, slaapverstoring, migraine, maar ook tegen winderigheid en nerveuze maag- en darmklachten.

Omdat wrijven met lavendelolie de huid kan irriteren, wordt het vaak gebruikt om reumatische klachten tegen te gaan. Lavendelolie heeft ook antibacteriële eigenschappen en wordt daarom vaak in gorgeloplossingen gedaan. Badadditieven helpen bij functionele doorbloedingsstoornissen.

Portugese onderzoekers hebben aangetoond dat zelfs lage concentraties lavendelolie verschillende gisten (candida) en filamenteuze schimmels doden die huid- en nagelschimmelziekten bij de mens kunnen veroorzaken.


Recept Lavendel-thee:

Effect: Anti-inflammatoir, antibacterieel, kalmeert, stimuleert de slaap, stimuleert de bloedsomloop en krampstillend. Bij rusteloosheid, uitputting, maag- en darmklachten en zelfs bij menopauzesymptomen. Lavendelthee heeft een kalmerend en stemmingsverhogend effect op de psyche.

Voeg tot 1 theelepel gedroogde of verse lavendelbloemen toe aan een kopje en giet er 250 ml kokend water overheen.
Naar wens 5 tot 10 minuten laten trekken. Hoe langer het brouwt, hoe donkerder en sterker de thee.
Zo mogelijk de thee niet verzoeten, want het kan pas zijn volledige effect ontplooien wanneer het niet gezoet is.

Kosta redactie