De Iberische lynx - een schaduw in het bos

17 December 2018

de-iberische-lynx-1

Ongeveer 4 miljoen jaar geleden kwam er van de tijgers en leeuwen een nieuwe katachtigensoort voort, de lynx werd geboren. De eerste lynxen verschenen in Noord-Amerika en kwamen daarna naar Eurazië, waar ze het hele continent bezetten. Een nieuwe soort werd gevormd op het Iberische schiereiland, zoals blijkt uit fossielen. Deze soort was kleiner dan de lynxen van het noorden.

De primitieve lynx was de voorvader van de Iberische lynx. In die tijd had deze een zeer lange vacht en was hij ongeveer 30 cm groter dan nu het geval is. Daarna keerde de noordelijke lynx terug naar Amerika, waar hij het hele noorden in beslag nam en zijn voorouder en neef, de rode lynx, naar het zuiden verdreef.

In Iberia heeft de Iberische Lynx zich volledig kunnen aanpassen, waarbij zijn belangrijkste prooi, het konijn, was. Dit veranderde hun lichaamsbouw, vacht en hun verspreidingsgebied. Ziektes, zoals myxomatose en virale longontsteking, die door de mens gecreëerd werden, leidden bijna tot hun totale uitsterven.

In 2004 is een zeer kleine kern van enkele exemplaren overgebleven in het Nationale Park van Doñana en een grotere kern in de Sierra Morena, in het Andújar-gebied. Beide populaties waren erg getroffen door het gebrek aan hun hoofdprooi, het konijn, er waren veel vrouwtjes die zich niet konden voortplanten omdat ze niet genoeg voedsel hadden om hun biologische cyclus te kunnen vervolledigen. 

de-iberische-lynx-2

De Junta de Andalucía moest “de koe bij de horens vatten” en er werd een project gestart met EU Life fondsen en de hulp van verschillende belangrijke NGO’s. 14 jaar later, volgens hun studies, lijkt het erop dat de lynx in Spanje weer in aantal is toegenomen, de gebieden die zij bezetten zijn al uitgebreider en er zijn veel meer exemplaren te vinden, bijna 200% meer. Ook werd de lynx weer vrijgelaten in Portugal.

Bijna alle lynxen hebben een kraag, die via een satelliet constant gegevens uitzendt die hun positie en hun activiteiten kan volgen. In geval van overlijden, wordt er een waarschuwing verstuurd, waardoor de noodteams kunnen optreden. De belangrijkste oorzaak van de dood van een lynx is jammerlijk genoeg het aangereden worden door auto’s.

Het is vrij moeilijk om een lynx in het wild te vinden. Ook worden lynxgebieden meestal dag en nacht bewaakt. Maar er is een plek waar liefhebbers van deze “kat” naartoe kunnen gaan in de hoop er één te spotten.

De beste tijd om de lynx te zien is nu, in december en begin januari, wanneer ze krols zijn. In de Sierra Morena is er een officieel informatiepunt in Los Pinos, een klein toeristisch complex op de weg naar het heiligdom van de Virgen de la Cabeza. In de omgeving zijn er vele openbare wegen, waar met grote zorg gereden wordt, er zijn uitzichtpunten waar je vogels en andere dieren zoals herten, moeflons, damherten en de Spaanse stier (Toros Bravo) kunt observeren.

Omdat het een dier is dat boven aan de voedselketen zit, betekent het ook dat de gebieden die door de lynxen worden bewoond, meestal zeer goed bewaard zijn gebleven.

Sierra Morena is een prachtige plek, je kunt er steenarenden en de Spaanse keizerarend observeren, haviken, enorme groepen blauwe eksters (een andere veel voorkomende vogel ten zuiden van Iberia), de zeldzame Afrikaanse koekoeken, de kuifkoekoek, appelvinken en verschillende soorten uilen...

De liefhebbers van flora kunnen in het voorjaar genieten van narcissen, orchideeën en een enorme verscheidenheid en hoeveelheid aan bloemen. Ook de gastronomie van de plaats mag u niet missen, dit alles tezamen is de wereld van de Iberische Lynx, een wonder van de natuur.

Teo Todorov