De koolmees op één

14 Maart 2018

de-koolmees-op-een-1De koolmees stoot voor het eerst in vijf jaar de huismus van de troon als meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. De huismus belandt op de tweede plaats. De kauw en de vink voerden een nek-aan-nekrace om de derde plaats, die voorlopig gewonnen wordt door de kauw. Het aantal getelde merels bereikte, zoals verwacht, een historisch dieptepunt, als gevolg van het usutuvirus.

Dat zijn de eerste resultaten van de vogeltelling die Natuurpunt organiseerde. Met meer dan 29.400 deelnemers, die samen ruim 536.000 vogels telden, was het een recordeditie. Er waren grote verschuivingen in de top drie. De koolmees, vorig jaar nog op de vijfde plaats, klopt de huismus als meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. Ook de pimpelmees scoort met een vijfde plaats veel beter dan vorig jaar, toen die nog als achtste eindigde.

De inhaalmanoeuvre van de koolmees heeft ook te maken met de mindere prestatie van de huismus. Vorig jaar zaten er huismussen in 51% van de tuinen, nu was dat het geval in amper 46%. Dat is een vrij drastische achteruitgang. Tot 2012 waren ze nog in meer dan 60% van de tuinen aanwezig.

Kosta redactie