de-magische-guadalhorce-reservoirs-1 De magische Guadalhorce reservoirs en de Gran Senda de Málaga

25 Juni 2018

De provincie Málaga trekt alsmaar meer wandelaars aan, en terecht; de natuur is enorm gevarieerd en de wandelpaden steeds beter aangeduid. Met de opening van de gerenoveerde spectaculaire Caminito del Rey in 2015, kreeg de regio rond El Chorro een nieuwe stimulus.

In dezelfde periode kwam ook het initiatief tot stand om een aantal wandelroutes te verbinden, te verbeteren en samen te brengen onder één grote wandeling, de GR-249 of de Gran Senda de Málaga (www.gransendademalaga.es). De routes werden zorgvuldig geselecteerd om de wandelaar zoveel mogelijk variatie te tonen. 35 routes vormen zo samen een cirkel rondom Málaga, van niet minder dan 660 km in totaal, verspreid over 51 gemeentes.

Wandeling nr 19 van de GR-249 trok mijn aandacht, omdat deze aan het stuwmeer ligt. De volledige route is echter 23 km lang en staat niet op mijn agenda.


Hoe kom je er…

Het is slechts 1 uur en 15 min rijden van Marbella en de mooiste weg is ongetwijfeld via Ojén, Monda, richting Campillos op de A-355. Dan volg je Ardales op de A-357, tot je rechts de A-5403 naar de embalses (reservoirs) tegenkomt, net voor dit schilderachtige witte dorpje Ardales.
Na enkele meters kun je links het indrukwekkende reservoir van Condé de Guadalhorce bewonderen. Rijd verder op het kronkelige weggetje, voorbij de restaurants El Mirador en de Kiosk. Vervolgens, over het bruggetje, is er een kleine parking waar we de auto achterlaten, dichtbij de tapasbars!


de-magische-guadalhorce-reservoirs-2 De wandeling…

Lengte: 12 km wandeling
Niveau: gemakkelijk
Tijd: 3,5 uur heen & terug

Onze wandeling begint nu, maar de GR-249 ligt verderop. We wandelen op de weg langs het Posada del Conde hotel en volgen deze tot we de andere stuwmeren zien. De dag begint goed, want er zijn overal gloednieuwe aanduidingen naar de route; dit is eens wat anders dan het gewoonlijke zoeken en improviseren.

Eenmaal de brug over, ga je meteen links (langs het verzorgde tuintje van de administración op de hoek) en loop je 5 minuten verder, tot je automatisch over een andere brug wandelt. Hier aan de overkant begint eigenlijk etappe 19 van de GR-249. Die leidt je meteen langs het water naar een bospaadje.

We nemen dit paadje niet en blijven op de weg die tussen de Guadalhorce en Guadalteba reservoirs loopt: zodoende maken we een circulaire wandeling met verschillende interessante viewpoints.

de-magische-guadalhorce-reservoirs-3

Een aantal kilometers verderop rechts, zie je houten trappen op de heuvel; ik raad je aan deze kleine klim te doen, want het uitzicht bovenaan is adembenemend!

Erna even opletten en rechts blijven op de weg, tot je aan een kleine open vlakte komt; daar verlaat je de weg om een klein kronkelend bospaadje af te dalen dat samenkomt met de GR-249, vlakbij het water.
Nu sla je rechtsaf en wandel je langs het water terug via het bos.

Links afslaan zou je brengen tot in Campillos, een aantal uren verder! De wandeling door het bos brengt je dan terug naar het bruggetje.

We zijn niet moe: ik vermoed dat de vele foto- stops ons vandaag eerder de spieren gestrekt hebben dan ingespannen… toch verdienen we een lekkere tapa voor we onze terugtocht naar Marbella maken!

Saskia Meulemans