de-nachtvlinders-van-benalmadena-1 De nachtvlinders van Benalmádena

15 Januari 2018

Een vlinder is de koningin van het insectendomein, ze vertegenwoordigt de lente, een nieuw begin, warmte en schoonheid. Aan de Costa del Sol kun je de beestjes van dichtbij bewonderen bij het vlinderpark Mariposario de Benalmádena.

Tot een paar jaar geleden waren ze de enige soort uit de uitgebreide insectenfamilie die ik niet eng vond; totdat ik bloggers ontdekte die zich toelegden op het fotograferen van insecten. Met macro shots ging een wondere wereld voor me open. De wriemelende en kriebelende beestjes blijken van dichtbij er als prachtig gekleurde buitenaardse wezentjes uit te zien. Een bidsprinkhaan, mier of bij zal nooit meer hetzelfde zijn als je het diertje eenmaal door een vergrootglas hebt gezien.

Later, als ik niet meer kan reizen want oud en (nog meer) versleten, dan laat ik die geraniums graag aan de buurvrouw. Ik koop een macrolens en houd me dan de hele dag bezig met het fotograferen van minuscule beestjes in de tuin. Tot die tijd, houd ik me bezig met de grotere dieren.

 

de-nachtvlinders-van-benalmadena-2

Vlinders en andere beestjes

In het vlinderpark van Benalmádena is er dus de mogelijkheid om tientallen soorten vlinders in alle kleuren en maten van dichtbij te bewonderen. Ze dansen om je heen, spelen tikkertje met elkaar en als je even niet oplet gaan ze op je hoofd zitten.
In eerste instantie lijkt het alsof het opgezette exemplaren zijn, maar als je even wacht, is er een minimale beweging te bespeuren.

Laat ik vooropstellen dat ik vind dat dieren in de vrije natuur zouden moeten leven, maar als ik eerlijk ben geldt dat toch vooral voor zoogdieren. Gezien de geringe aaibaarheidsfactor van insecten, vissen en reptielen, heb ik aanzienlijk minder moeite met hun levenslange gevangenschap.
De enige plek, waar ik mooiere en grotere vlinders in het echt gezien heb is in Kerala in India. In het wild is het nu eenmaal moeilijker om een mooi exemplaar van dichtbij te bekijken, want zo gauw je een beestje spot, is de vlinder alweer gevlogen voordat je je camera in de aanslag hebt.

De vlinders zijn niet de enige beestjes die in het park te bewonderen zijn: vrolijk gekleurde vogeltjes, een paar schildpadden, vissen, iguanas en een depressieve walibi houden de insecten gezelschap. De vlinders zijn onderverdeeld in poppen, rupsen, nachtvlinders, motten en overdagvlinders.
Vragen over Vlinders

Om het uur houdt een bioloog een praatje in het Spaans en het Engels, het is helaas nogal summier. Ik vermoed dat er veel meer te vertellen is over de vlinderwereld, maar dat zal ik dan zelf moeten achterhalen, want ook de geschreven uitleg is tamelijk beperkt.

Een gemiste kans in mijn ogen want uit de losse pols kan ik me zo voorstellen dat er allerlei interessante feiten te vertellen zijn over het ecosysteem van de vlinder; de rol van de vlinder in de voedselketen; over de verschillende soorten in Spanje; de economische waarde van de vlinder (bijvoorbeeld de zijderups); lichamelijke kenmerken van het beestje en het effect van klimaatverandering op de leefomgeving van vlinders

 


Praktische tips

  • Wie van lezen houdt en in vlinders geïnteresseerd is, Barbara Kingsolver beschrijft in romanvorm ‘vlieggedrag‘ het effect van klimaatverandering op Monarch vlinders.
  • Als je met kinderen het park bezoekt, lees je dan van te voren in, zodat je wat kunt vertellen over de vlinders. Zo combineer je het nuttige met het aangename.
  • Binnen in het ‘park’ is het warm en vochtig. Zorg voor koele ventilerende kleding, dat is wel zo aangenaam.
  • Als je van plan bent om te gaan fotograferen, houd dan rekening met het vochtige binnenklimaat. Om te voorkomen dat je lens beslaat, zorg dat je camera vooraf niet aan airconditioning is blootgesteld.
  • Als je echt mooie foto’s wilt maken, gebruik dan een macrolens (die ik helaas nog niet heb).
  • Naast het vlinderpark ligt een boeddhistische Stupa, deze kun je gratis bekijken als je toch in de buurt bent.
  • Tickets zijn vrij prijzig, een volwassene betaalt tien euro, als je ze vooraf via het internet koopt zijn ze iets goedkoper.
  • Je bereikt het park via de A7, afslag 217.
  • Het park is dagelijks geopend van 10.00 tot 19.30 uur.
  • Bezoek de website www.mariposariodebenalmadena.com voor verdere informatie.

Kosta redactie