de-perfecte-paella-thuis-maken-1De perfecte paella thuis maken

4 Februari 2018

Echte Spanje liefhebbers hebben het waarschijnlijk vaak genoeg gegeten tijdens hun vakantie in Spanje: paella.
Maar misschien wil je wel eens zelf paella thuis maken. Daarvoor is er wel enige ervaring nodig, maar moeilijk is het zeker niet. Belangrijk is het om de juiste ingrediënten en kookgerei te bezitten. Alleen de perfecte paella kan gemaakt worden door de juiste combinatie hiervan. Vijf elementen zijn van groot belang bij het maken van een perfecte paella. 


De juiste rijst als hoofdingrediënt 

Omdat paella voor een groot gedeelte bestaat uit rijst, is het belangrijk de juiste paellarijst te kiezen. De rijst moet een medium graan zijn en het liefst afkomstig uit Spanje zelf. Deze rijst absorbeert het vocht goed en blijft stevig gedurende het koken van de rijst. Hierdoor trekt de smaak van de paella in de rijst en dit is het beste smaakgevoel bij het proeven van de perfecte paella.

De beste rijst om te gebruiken voor het bereiden van de paella is de bomba-variant en deze kan je kopen in een online Spaanse winkel. Andere rijstvarianten kan je ook gebruiken, zolang deze een korte korrel hebben.


de-perfecte-paella-thuis-maken-2Het materiaal: de paellapan

Het is natuurlijk van groot belang dat je gebruik maakt van een echte Spaanse paellapan om een perfecte paella te kunnen maken. Een echte paellapan is rond, breed, ondiep en heeft geen deksel. De vorm van de pan zorgt ervoor dat de rijst in een dunne laag kan worden gekookt. Een belangrijke tip is dat er zoveel mogelijk rijst de bodem van de pan moet raken, omdat daar de smaken van de paella gecentraliseerd zijn.


De geschikte warmtebron

Bij het maken van paella is het belangrijk de juiste warmtebron te gebruiken. Probeer een warmtebron te vinden die geschikt is voor het gehele oppervlak van de pan.

Een gasbrander gebruik je wanneer je buiten paella wilt maken of als je pan te groot is om op het fornuis te gebruiken.

De Spaanse paella gasbranders zijn vervaardigd uit hard staal en hebben 1, 2 of 3 aparte ringen. Deze kan je elk afzonderlijk voorzien van gastoevoer.


Vergeet de sofrito niet

De saus, die zo bomvol zit van smaak, is een belangrijk ingrediënt in de paella. Per Spaanse regio variëren echter de ingrediënten. Een populair trio zijn de tomaat, ui en knoflook als basis voor de sofrito. Vaak wordt een peper of verse kruiden toegevoegd. De sofrito wordt gemaakt door de groenten te fruiten op middelhoog vuur, zodat deze zacht worden en hun smaak niet verliezen. Wanneer het mengsel redelijk dik is en de tomaat zijn vocht heeft verloren, is de sofrito klaar. 


Koken met de perfecte bouillon

Voor het afmaken van de smaak van de paella, wordt vaak een zelfgemaakte “caldo”, bouillon gebruikt. Heb je deze niet bij de hand, geen probleem! Maak eenvoudig een bouillon door schelpen en schaaldieren te laten trekken in water: deze geven voldoende smaak af. Voeg wel bij de bouillon saffraan toe, zodat de kleur past bij die van de perfecte paella. Je kan natuurlijk ook altijd deze caldo aankopen in een gespecialiseerde winkel.

Dirk Tibax