De Podenco

21 Augustus 2020

de-podenco-1De Podenco is een heel oud ras, hij stamt af van de Noord-Afrikaanse woestijn- en steppehond, die in de tweede eeuw voor Christus al in het Oude Egypte werd gehouden, deze hond werd de Tesem genoemd. Deze honden met hun gracieuze uiterlijk waren ook geliefd bij  de farao’s. Er zijn zelfs gemummificeerde exemplaren gevonden.

Door handelaren zijn deze honden uiteindelijk terecht gekomen in Malta, Sicilië, Ibiza, Mallorca, Spanje en Portugal.
Podenco betekent in het Spaans jachthond, het tweede deel van de naam staat voor de herkomst. Zo is er bv. de Podenco Canario, de Podenco Portugués, de Podenco Ibicenco en de Podenco Andaluz. De laatste 2 zijn de meest voorkomende soorten op het Spaanse vasteland.

Doordat de Podenco een zgn. oerhond is, is het ook een heel sterk en gezond ras. Er zijn geen erfelijke ziektes bekend bij dit ras. Een leeftijd van 15 jaar kunnen ze dan ook makkelijk behalen.
De hond heeft een opvallend uiterlijk, gracieus en sierlijk. Hij heeft duidelijk vooraan gestaan toen de oren werden uitgedeeld. De vacht kan glad- of ruwharig zijn, en van beige tot bruin met een wit puntje aan de staart en met witte pootjes.

De schouderhoogte varieert tussen de 40 en 70 cm, en het gewicht ligt tussen de 12 en 30 kg. Afhankelijk van het type Podenco.
De Podenco is een halfwindhond, en kan dan ook hoge snelheden behalen. Ook is het een jachthond, in hart en nieren. Een windhond gaat pas jagen als hij de prooi ziet, een Podenco daarentegen jaagt ook met oren en neus, en zoekt dus echt naar het wild. Hij jaagt voornamelijk op konijnen en apporteert deze uit zichzelf.

In Spanje wordt de Podenco enkel gehouden als jachthond, en hun leven ziet er niet rooskleurig uit, ze worden vaak uitgehongerd zodat ze beter jagen, en meestal  aan korte kettingen gelegd of in te kleine hokken gehouden totdat er gejaagd gaat worden.
Gelukkig komen er steeds meer stichtingen die zich inzetten voor het lot van de Podenco. In de Spaanse asiels zitten ook zeer veel Podenco‘s. Erg jammer want het is een enorm leuke hond en zeer geschikt om in huis te houden!

Hij is bijzonder intelligent, zeer trouwen dol op een gezinsleven. Hij wil het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van de baas en het gezin zijn. Vaak wordt de Podenco omschreven als een clown, of als een hond met humor, eigengereid vrolijk en zachtaardig.

Deze hond moet consequent maar met zachte hand opgevoed worden. Stemverheffing of harde aanpak werkt averechts bij dit ras. Goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren is het advies.
Een huis met een tuin is ideaal voor deze vrolijkerd, denkt u wel aan een hoge omheining, want hij kan vanuit stilstand zo tot 1,80 m hoog springen!

De ligplaats van de Podenco is belangrijk, van nature zullen ze graag op de bank liggen, zodat ze hoog liggen en een goed overzicht hebben. Maar het belangrijkste is dat hij een zachte ondergrond heeft, doordat deze hond weinig vet op de botten heeft, is een kleedje op de grond niet voldoende. Hiervan zal hij last van de gewrichten krijgen. Ook zal hij, als hij in Nederland of België komt te wonen, regelmatig een dekje/trui nodig hebben!

Deze hond heeft zeker voldoende beweging nodig, met 4 wandelingetjes per dag komt u er niet. Het zit ‘m ook in de geestelijke uitdaging, een lange wandeling door een bos met voldoende snuffel mogelijkheid, of de gelegenheid om op muisjes te jagen tijdens een wandeling zijn belangrijk voor dit ras. Loslopen wordt voor deze alerte hond niet aangeraden!

In huis heeft u dan een rustige hond, die het heerlijk vindt om uren te slapen op een zacht kussen.

Odette Gijswijt
www.domino-dogs.com