De Pomeranian / Dwergkeeshond
20 Juni 2020De voorvader van de Dwergkeeshond, is de Keeshond. De Keeshond gaat ver terug in de geschiedenis, en werd al in de 4e eeuw voor Christus ingezet om huis en erf te bewaken.
Later werden de kleinsten uit het nest soms gehouden als gezelschapshond, waarna ze steeds kleiner gefokt werden, totdat uiteindelijk rond 1800 de Dwergkeeshond ontstond. Het is ook een officieel ras sinds die tijd.
De hondjes waren met name in Engeland destijds zeer populair. Aangezien de meeste van deze honden gefokt werden in de Duits-Poolse streek Pommeren, werd deze hond in Engeland de Pomeranian genoemd. Tegenwoordig is deze benaming ook weer populair geworden in Nederland.
Deze heerlijke pluizebol is met een hoogte tussen de 18-24 cm en een gewicht tussen de 1,5 en 3 kg een zeer makkelijk formaat hondje om te hebben op een appartement.
Het karakter van de Dwergkeeshond
Het is een hondje dat graag veel aandacht krijgt, en het liefst al zijn tijd met zijn baasje(s) doorbrengt. Hij kan dan ook wat slecht alleen zijn.
Voor lange wandelingen is dit ras niet geschikt, natuurlijk, net als iedere hond, vindt hij zijn wandeling fijn, maar liever speelt hij veel met u, en houdt hij u graag gezelschap.
Aan vreemden zal hij altijd even moeten wennen. Hij benadert ze zeker niet agressief maar hooguit een beetje afwachtend.
Voor kleine kinderen is dit ras iets minder geschikt, ze hebben tere gevoelige lijfjes en moeten bijvoorbeeld niet te pas en te onpas opgetild worden. Als uw kinderen hier juist mee leren omgaan, kunt u een fijne gezinshond hebben aan de dwergkeeshond, die wel houdt van een spelletje.
De Dwergkeeshond is zeer intelligent, u kunt hem dan ook zeer goed dingen aanleren. Hij is enthousiast, extravert, leergierig maar ook eigenwijs en zelfverzekerd. Hij denkt van zichzelf dat hij heel wat hond is en hierdoor zult u hem wel eens tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. Vooral als hij denkt het op te moeten nemen tegen een groot exemplaar. Hij is allesbehalve bang aangelegd, dat heeft hij waarschijnlijk nog van zijn overgrootouders geërfd.
De vacht van deze pluizenbol
Het uiterlijk van de Dwergkeeshond wordt door velen gezien als schattig, een spits snuitje, puntige oortjes, guitige amandelvormige oogjes en niet te vergeten zijn pluizige dubbele vacht die een beetje uitstaat. Die vacht vraagt dan ook wel de nodige verzorging, en dient toch zeker 2x per week geborsteld te worden. Wassen is voor deze vacht niet heel goed, maar dient logischerwijs wel af en toe te gebeuren.
Dit ras komt voor in verschillende kleuren, o.a. in effen zwart, effen wit of – grijs en in oranje bruin, in deze laatste uitvoering zien we dit hondje momenteel het meest.
Door de enorme populariteit van de laatste jaren, is er met dit ras weer veel gefokt, dit kan enige gezondheidsproblemen met zich mee brengen, maar hoeft uiteraard niet.
Voorkomende klachten zijn; epilepsie, black skin disease (een aandoening waarbij de haren uitvallen en de huid zwart wordt) en Patella Luxatie (waarbij de knieschijven van de hond los komen te zitten) deze aandoening komt overigens bij meerdere kleine rassen voor. De Dwergkees kan tussen de 12 en 15 jaar oud worden.