De pueblo of Genalguacil?

8 November 2017

de-pueblo-of-genalguacil-1

Zoals we al meerdere keren gedaan hebben zijn we een weekend naar “de Pueblo” geweest. Voor ons is deze Pueblo “Genalguacil”, gelegen in de Sierra van Ronda. Nu is het een gewoonte van de Spanjaarden om zich naar hun geboorteplaats te refereren als “El Pueblo”. Ik moet ook toegeven dat, in ons geval zeker, het gemakkelijker in de mond ligt dan Genalguacil. Ik denk dat dit toch één van de moeilijker uit te spreken dorpen van Málaga is. Misschien moet ik hier een andere keer eens onderzoek naar doen.

In elk geval is het zo dat ik heb moeten oefenen met Genalguacil. Eerst om goed te begrijpen hoe het klinkt en daarna om het uit te spreken.

Nu, de laatste jaren zijn we er niet veel meer geweest, maar een aantal jaar terug voordat de kinderen er waren, gingen we regelmatig. Nu is het zó een idyllische plek dat ik er helemaal vol van ben. Nog steeds. Naar goede gewoonte deed ik na elke uitstap naar de “Pueblo” verslag bij mijn moeder.
Ik vertelde over het prachtige dorp, de omgeving en het huisje waar we naartoe gingen en onze belevenissen.

Genalguacil is één van de typische, prachtige, kleine witte dorpen die je hier in de provincie Málaga terugvindt, met het verschil dat er om de twee jaar in de zomer een bijeenkomst wordt gehouden voor kunstenaars. Deze komen van heinde en verre naar het dorp en maken daar hun kunstwerken. Deze kunstwerken laten ze achter en kun je in het hele dorp verspreid terugvinden. Er zijn foto’s, schilderwerken en beeldhouwwerken te zien.

Ik geniet heel veel van een wandelingetje door het dorp, maar nog veel meer van het huisje waar we naartoe gaan. Het huisje, “El Chicharral” genaamd, naar “las Chicharras”, de krekels die er in de zomer overvloedig aanwezig zijn, is van de familie van mijn schoonouders.
Het is een klein gebouw met weinig comfort. Elektriciteit is er, maar voor drinkbaar water moeten er bidons meegenomen worden. De rest gebeurt met water rechtstreeks uit de rivier. Dit water wordt opgevangen in een groot bassin dat eveneens dienst doet als zwembad in de zomer. Heerlijk! Rondom het huisje, dat in een vallei ligt met de buren op een aardige afstand, staan overal fruitbomen. Het hele jaar door krijgen we regelmatig lekkers van deze bomen en van de moestuin. Vooral van de sinaasappels en de mandarijntjes mogen wij elk jaar weer volop smullen.

Naargelang het seizoen worden er heerlijke soepen gemaakt, of er wordt een stuk sappig vlees uit de oven gehaald met alle seizoengroenten uit eigen tuin erbij. Ik moet vooral niet daar naartoe gaan als ik wat op de kilootjes wil letten! Want eten, dat kunnen ze, de Spanjaarden. Hoe meer, hoe liever en dan liefst nog de hele dag door!

Intussen zijn al aardig wat mensen van mijn familie mee geweest naar “de Pueblo”. Toen ik er met mijn moeder de eerste keer naar toe ging was er sprake van een kleine vergissing. Toen het bordje Genalguacil in het zicht kwam en ik haar erop wees dat we er bijna waren keek ze me even verbaasd aan. We gingen toch naar “de Pueblo”?
Hmm, ik denk dat ik hier ergens geen goede uitleg had gegeven!
Die verwarring is er later nog geweest met andere mensen, waardoor ik nu dus steeds een extra woordje uitleg geef als ik het heb over ons weekend in “de Pueblo”...

Voor wie geïnteresseerd is, Genalguacil is gelegen in een prachtige omgeving en is echt iets voor de wandelliefhebber. Om er te geraken kun je in Estepona de bergen inrijden. Er zijn mooie routes te volgen in de omgeving en genoeg gelegenheden om te kunnen logeren.
Je kunt in hotelletjes in het dorp zelf logeren, of bij appartementen en verder kun je casas rurales huren in de omgeving of in het dorp zelf. Bij de rivier ‘El Genal’, waar je heerlijk kan zwemmen, is ook een leuke camping te vinden.

Neem een kijkje op de website www.genalguacil.es voor meer informatie.

Kosta redactie