De Spaanse Mastin

17 Oktober 2020

de-spaanse-mastin-1De Spaanse Mastin (de Mastín Espaňol zoals hij hier wordt genoemd) is het grootste hondenras dat in Spanje voorkomt. Er is weinig bekend over de oorsprong  van deze reus. Men gaat er vanuit dat zo’n 2000 jaar geleden deze honden, of hun voorouders, door de Grieken zijn meegenomen naar het Iberisch schiereiland.

Deze grote dappere honden met een aangeboren bescherming instinct werden vooral populair bij de trekherders. Al sinds de 12e eeuw vergezelden deze trouwe honden de herders tijdens hun trektochten en beschermden onderweg de grote kuddes tegen wolven, beren en andere roofdieren. Deze honden werden goed behandeld en werden beschouwd als een waardevol bezit. Ook tegenwoordig zijn ze heel waardevol voor de Spaanse herders en vergezellen ze nog altijd de kuddes op hun tochten.

De Spaanse Mastin heeft een schofthoogte tussen de 72 en 88 cm en een gemiddeld gewicht tussen de 60 en 100 kg. De grote verschillen zitten tussen de vrouwelijke- en mannelijke exemplaren. Met de gezondheid van dit ras zit het wel goed, ze zijn robuust en veelal ongevoelig voor ziektes en kwaaltjes. Wel heeft dit ras, net als veel grote honden, aanleg voor heup problemen (heupdysplasie).

De Spaanse Mastin heeft een middellange, gladde, zeer dikke, vacht. Hij is 2 keer per jaar in de rui. Hij heeft kleine hangende oren, een dubbele keelhuid en een stevige brede borst. Ze komen voor in verschillende kleuren; geel, rood, bruin en wolfsgrijs maar ook in gecombineerde kleuren of met een witte kraag in de hals.

Qua uiterlijke verzorging is deze hond niet veeleisend. Een paar keer per week stevig borstelen en de oren af en toe reinigen, volstaat over het algemeen. Het spreekt voor zich dat een grote hond wel veel voeding nodig heeft, en hoogwaardige voeding bovendien. Blik voeding zonder veel voedingstoffen is niet geschikt voor deze gigant. De levensverwachting is zo rond de 10 a 11 jaar.

Ik heb het beste voor het laatst bewaard; het karakter van deze grote hond. Als je dat in 5 woorden moest bevatten, kom je uit op: moedig, zelfbewust, edel, intelligent en aanhankelijk.
De Mastin is zich bewust van zijn kracht en zijn grootte. Hij heeft een evenwichtig karakter en voelt niet snel de behoefte om zich te bewijzen of om zijn kracht in te zetten. Hij laat zich niet snel uitdagen door kleinere (blaffende) honden. Hij is intelligent genoeg om te weten wanneer hij dit wèl in moet zetten, daarom is hij ook een uitstekende waakhond. Hij gaat door het vuur voor zijn gezin, maar zal nooit onnodig aanvallen. Sterker nog, hij is zelfs bijna teder te noemen, in zijn omgang en spel met bv. kleine kinderen of kleinere honden.

Deze hond is het gelukkigst als hij deel uit mag maken van het gezin. Je kunt hem makkelijk dingen leren, dit dient echter met een zachte aanpak te gebeuren. Als het met harde aanpak of stemverheffing gepaard gaat wordt deze hond koppig en zal hij niet meer zijn best willen doen voor u.
Een huis met tuin is onontbeerlijk voor deze reus, en het allerliefst een tuin waarbij hij overzicht heeft zodat hij zijn omgeving in de gaten kan houden voor u en uw gezin.

Ook heeft de Mastin voldoende lichaamsbeweging nodig,  een lange wandeling, wat apporteren onderweg, en daarna lekker knuffelen met de baas, want aanhankelijk is hij zeker ook!

In sommige landen in Europa staat de Mastin op de lijst van potentieel gevaarlijke hondenrassen. Hierdoor zijn veel fokkers noodgedwongen gestopt met fokken van deze mooie hond. Ook vindt u dit ras in Spanje vaak in de asiels. Laat u niet afschrikken door zijn imposante uiterlijk maar verdiep u iets meer in zijn karakter, en wie weet.

Odette Gijswijt
www.domino-dogs.com