De vis wordt duur betaald

21 April 2018

de-vis-wordt-duur-betaald-1Als je een lekker visje in een restaurant bestelt, loop je de kans dat je een andere vis krijgt dan die op de kaart staat. Dat gebeurt in zeker 300 restaurants verspreid over heel Spanje.

Vijf op de tien gerechten bevatten niet de soort vis die op de menukaart staat. Dit blijkt uit onderzoek van een technologisch onderzoekscentrum op het gebied van vis en zeedieren en voeding.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Europese Unie. In 83% van de monsters van tong werd andere vis aangetroffen, hetzelfde gold voor 73% van de merluza-monsters (een soort heek) en voor 53% van de rode tonijn.

Het gaat hier om fraude en niet om een probleem met betrekking tot voedselveiligheid, want de gezondheid is met het serveren van andere vissoorten niet in gevaar. Wel gaat het om fraude op grote schaal. De oorsprong ervan wordt bovendien niet alleen gezocht bij de restaurants, maar vooral bij importeurs en groothandelsbedrijven.

Voorbeelden? Een goede soort heek (merluza in het Spaans) uit Cantabrië, waar doorgaans tussen 20 tot 30 euro per kilo voor wordt betaald. Men trof een andere soort aan die gevangen wordt in Chili en Namibië en die tussen de 2 en 3 euro per kilo kost. Rode tonijn is nog een soort waarbij veel fraude werd ontdekt. Het gaat om een delicatesse waar flink veel geld voor wordt neergeteld in het zuidwesten van Spanje. Daar kopen fraudeurs witte tonijn die ze met rode bieten de kleur geven waarmee ze als rode tonijn worden verkocht.

Kosta redactie