De waarheid blijft de veiligste leugen!
1 Februari 2009Een mens liegt tot zijn zestigste levensjaar gemiddeld 88.000 keer, zo becijferen professionele onderzoekers van het Britse bedrijf Beverage Brands ('Het gaat hartstikke goed met me, gracias!', ‘lekker gegeten, schat!', 'Dat rokje maakt je slank, guapa!').
Opmerkelijk toch: mannen liegen vaker dan vrouwen; gemid-deld vijf tegen drie keer per dag. Liegen is, volgens die experts, het welbewust niet vermelden van waarheden die men wel weet maar liever niet publiek zegt, meestal uit lafheid, vaak uit eigenbelang en soms uit stoerdoenerij.
Leugentje-om-bestwil!
Vraag: wanneer heeft u voor het laatst gelogen?
Ik heb het dan niet over pathologisch liegen, die onbedwing-bare drang om leugens te vertellen,maar meer over de alledaagse leugentjes of die kleine-leugentjes-om-(mis-schien wel) bestwil. Mijn drie laatste leugentjes, althans: die, die ik me herinner, zijn alle van vandaag en we schrijven holiemolie pas half drie ‘s middags!
- ‘Good shot!’ Neuh! Néé! Het was absoluut géén goede golfstroke, integendeel. De balvlucht heeft een enorme fade, maar het van mazzel zwangere resultaat op die voorlaat-ste hole is volstrekt dodelijk en dus: game over! Ik krijg die dikke leugen slechts met een uiterste inspanning uit m’n strot.
- ‘Toch wel een graadje of 22,’ op de vraag van m’n lieve zusje nota bene, goed gemutst op vakantie in het warme Griekenland, of het hier ook zo’n lekker weer is! Kan het gewoonweg niet hebben dat het weer elders beter is dan hier en antwoord aangedikt, zeg maar oneerlijk. Ok, de zon schijnt, maar het is steenkoud en we zijn mijlenver weg van 22 graden Celsius.
- ‘Op één haartje na klaar,’ doe ik de waarheid compleet geweld aan als de geïrriteerde uitgever informeert naar het uitblijven van zijn (mijn!) column. Kheb immers nog geen letter op papier!
T’is best schrikken geblazen als je er zo over nadenkt.
Goede bedoelingen
Nu is liegen natuurlijk niet altijd en zonder meer verderfelijk en verwerpelijk.
Je kunt er namelijk best goede bedoelingen mee hebben.
Iemand vertelde me ooit: liegen vergroot het ego en de creatieve vaardigheden en vermindert fricties in relaties ('Dat rokje maakt je slank, moppie!').
En: is een schadelijke waarheid vaak niet gewoon veel beter dan een nuttige leugen?
Een vriendelijke lieger moet je, denk ik, ook maar beter laten liegen, want als je een mens zelfbedrog afpakt, bestaat de kans dat je hem of haar ook zijn of haar levensvreugde ontneemt.
Pertinente jokkers die er van overtuigd zijn nooit en niets verkeerds te hebben gezegd, mogen, nee moeten daar-entegen wel snoeihard worden gecorrigeerd. ‘Ik vertelde geen leugens, ik zei dingen die later niet waar bleken te zijn,’ zo orakelde de in leugens verstrikte president van Amerika, Richard Nixon. Genageld werd en diep viel ‘ie, de leugen-achtige schurk!
Spiegeltje
Ik denk dat het cijfer 88.000 wel eens zou kunnen kloppen.
Nu zult u zich afvragen waarom op deze plaats een onder-werp wordt aangesneden waarmee ik óók u een spiegeltje voorhoud.
Het antwoord: ik zou u iets willen vragen, namelijk uw eerlijke mening!
Bent u het met mij eens dat dit magazine, zéker gezien de malaise waarin we met z’n allen verkeren, een prima start heeft gemaakt, dat er plenty ruimte is voor een magazine-Kosta-stijl in Zuid-Spanje en dat ‘we’ op de ingeslagen weg door moeten gaan?
En ook: wat vindt u dat er anders mag of moet?
Suggesties?
Ideeen?
Enkel uw oprechte en beslist 100% waterproof antwoorden naar info@kostanieuws.com
Muchos gracias, op voorhand!
Tenslotte, vraag aan mijzelf: kun jij met je hand op het hart beloven het ‘goede leven’ in Zuid-Spanje ten opzichte van familie, vrienden en kennissen nooit meer zo schromelijk te overdrijven? Ben ik eerlijk, zou ik liegen door met ‘ja’ te antwoorden en met vier leugentjes vóór drie uur ‘s middags kom ik in een nogal twijfelachtige gevarenzône.
Veel leesplezier met Kosta Twee, zonder jokken met afstand de beste uitgave tot nu toe!
Hein Arts