De witte stad Ocuri
27 Mei 2019Voor een dagtrip is Ubrique en omgeving de moeite waard. De witte stad ligt in een prachtige omgeving van groene weiden met paarden en buffels. Ze is beroemd om haar industrie van leerbewerking, vooral de vervaardiging van rijlaarzen en zadels.
Vier kilometers vanaf het dorp Benaocaz naar Ubrique is een kleine weg rechts op de A2302 genoemd Consorcio Bahia de Cadiz. Deze voert je naar de Romeinse vesting Ocuri gelegen op een heuveltop van de Sierra Benalfi. Juan Vegazo, een lokale landbouwer, ontdekte de ruïnes in de 18de eeuw. Hij eigende zich het land toe en begon aan de opgravingen. Ook bouwde hij een villa op de fundamenten van een tempel naast het forum waarin hij zijn vondsten bewaarde. Vele munten en zelfs voetstukken van beelden verkocht hij aan particulieren en zijn dus voor altijd verdwenen.
De stad kocht de grond aan het einde van de 20ste eeuw waarna archeologen de opgravingen hervatten. Het gebied is nu, tegen een kleine betaling, open voor het publiek. Ik beveel het bezoek met een gids aan. Zoals overal in Spanje is het op maandag gesloten.
Ocuri is een mooi voorbeeld van een Romeinse militaire vesting. Naast de kruising van twee heirwegen Carteia (Guadacorte), Oba (Jimena de la Frontera), Cicula (Grazalema) en Carissa Aurelia (Bornos) werd de vesting gebouwd en al gauw woonden er ca. 1000 mensen. Ocuri is volledig ommuurd en vooral vanaf het forum op de top zijn de uitzichten op de omgeving en de Sierra Grazalema heel mooi. In het dal zie je de heirweg van Carteia naar Oba liggen.
Wat is er nu zo bijzonder aan Ocuri?
Vooral de intacte ovale waterbekkens en net buiten de stadsmuur het Columbarium. Deze laatste is een van de best bewaarde van het Iberisch schiereiland. Via een kleine opening in het dak werden de overledenen in de kamer neergelaten. Hier en daar zie je nog restanten van de eens zo rijkelijk gedecoreerde wanden. De uitsparingen in de muur bevatten vroeger de urnen met de as van een nobele familie. Net buiten het Columbarium liggen goed zichtbaar de deksels van ingegraven tomben. Dat de waterbekkens na 2000 jaar nog steeds water bevatten is te danken aan een Romeinse uitvinding: opus signinum of opus caementicium. Van de laatste benaming stamt ons Nederlands woord cement. Ook de thermen met een gymnasium en een zwembad zijn goed zichtbaar gebleven. Het bezoek duurt ongeveer een uur en de beste tijd is van 11.00 tot 12.00 uur. Nadien kun je lunchen in de Venta Ocuri net naast het museum en de parkeerplaats.
Rij terug naar Ubrique en parkeer de auto op de Avenida de Miguel Reguera naast het leder museum in het Noorden van de stad. Een paar meters ten westen van het museum leidt een bewegwijzerde weg je naar het begin van de intacte 3,8 km lange heirweg van Ubrique naar Benaocaz. De wandeling heen en terug duurt ca. 3 uur en is licht hellend. Dat de heirweg - nog steeds in gebruik - zo goed bewaard is gebleven, is te wijten aan de goede afwatering met kanalen, soms aan een zijde, soms aan beide zijden van de weg. Zelfs bij regen is de weg prima begaanbaar. De riviertjes die je tegenkomt worden overspannen met de typische romaanse bruggen. Geniet vooral van de omgeving tijdens de wandeling.
Benaocaz heeft een paar bars, goed voor tapas en het laven van de dorst alvorens de terugweg naar Ubrique te aanvaarden.
In Ubrique kun je dan het in een 17de eeuws Kapucijnenklooster ondergebracht ledermuseum bezoeken of in de winkelstraat kuieren en een terrasje doen.
Yacimiento Arqueologico Ocuri
Carretera Ubrique
Benaocaz, s/n,
11600 Ubrique, Cádiz
Tel. (34) 670 24 17 17
http://www.yacimientodeocuri.es
1 € tot 2 € per persoon