Aan de Costa nét zo lekker slapen als thuis
Deel 5: Kampioen Katoen!

26 Februari 2019

deel-5-kampioen-katoen-1

Katoen is de meest gebruikte en meest veelzijdige stof ter wereld. Na de suikerproductie (op nummer 1) is de productie van katoen de meest lucratieve wereldwijd. Je kunt je nauwelijks een leven zonder katoen voorstellen: in meer dan 80% van onze kleding, bed-, bad- en woningtextiel zit het verwerkt.

 

Katoen en Spanje

Katoen wordt over de gehele wereld geproduceerd, maar zo’n 90% van de totale productie is afkomstig uit Centraal Amerika. Voor de overige 10% deed Spanje ooit een aardige duit in het zakje, en dan voornamelijk vanaf de jaren 80 in Alicante.

Tijdens de vorige crisis rond 2008 beloofde het ministerie van Milieu “duizenden” hectare aan katoenplantages in La Vega Baja te zullen subsidiëren met geld van de Europese Unie. Helaas waren er meer subsidie-aanvragen dan geld in die tijd en kon er slechts zo’n 28.000 hectare van de beloofde 50.000 hectare worden uitgekeerd, terwijl alles aanwezig was om uit te kunnen rollen tot ongekende aantallen: ruimte, vruchtbare grond en een prima klimaat. Een gemiste kans voor de Spaanse sector, aangezien de kwaliteit van de katoen uit die regio van uitmuntende kwaliteit was en uitstekend geschikt voor bovenal de textielindustrie.

De meest karakteristieke eigenschappen van katoen zijn de sterkte, de duurzaamheid en het absorberend en ademend vermogen. Logisch dus dat wij in onze branche volledig afhankelijk zijn van katoen: matrassen, kussens, dekbedden en al het bedtextiel zijn zonder katoen eenvoudigweg niet denkbaar en ook voor woningtextiel en kleding is 100% katoen de meest gebruikte samenstelling.


100% katoen

Katoenvezels worden gewonnen uit de zaden van de katoenplant. 90% van het ruwe gewicht is bruikbaar: de zaadhulzen eindigen als veevoer of brandstof. De zaden zelf zijn geschikt zaaimateriaal, of de olie wordt eruit geperst. In mayonaise, margarine of bakolie zit soms katoenolie, maar de olie wordt ook wel verwerkt in onder meer cosmetica, rubber, zeep en explosieven.

Het overgebleven pluismateriaal komt terecht in watten, tampons en vilt. De korte katoenvezels worden vaak gescheiden van de lange. De korte zijn een grondstof voor onder andere papier, en de langere vezels… u raadt het al, die moeten wij hebben!


Satijn

Naast 100% katoen zijn er meerdere productie-processen waarmee een nog hoogwaardiger product kan worden verkregen. Satijn is hier zo’n typisch voorbeeld van. Satijn zult u denken? Jawel: satijn is namelijk geen stof maar een weeftechniek, waarvan de grondstof gewoon 100% katoen is. Door de garens heel dicht op elkaar te weven wordt het eindproduct soepeler en ontstaat er een mooie glans en voelt het zijdezacht aan.

Deze speciale weeftechniek is ook toepasbaar op synthetische materialen zoals polyester en viscose. Nadeel is dat het niet ademt. Veel Spaanse ketens en Chinese winkels verkopen deze versies en het mag hier ook gewoon als “satin” verkocht worden. Opletten dus!


Perkal & Velvet

Perkal, oftewel perkaline en velvet hebben eenzelfde weeftechniek als satijn, met dit verschil dat de garens niet alleen horizontaal op verticaal worden geweven maar ook nog eens diagonaal zodat een tegendraadse visgraat-structuur ontstaat, met als resultaat een steviger eindproduct met dezelfde zachte touch als satijn, maar dan minder glanzend.

Bij velvet worden de garens ook nog eens als lusjes geweven, waardoor aan de bovenkant een zachte, vettige, volle stof ontstaat van korte opstaande pluizige polen. Deze weeftechnieken wordt zelden gebruikt bij synthetische stoffen, omdat het marketing-technisch niets toevoegt aan het eindresultaat vanwege het wegblijven van glans.

Dus, of het nu gaat om uw kleding, de inrichting van uw woonkamer, keuken, badkamer of slaapkamer: het blijft vaak simpelweg gaan om 100% katoen, maar aan ú de keuze hoe u het hebben wilt...

Kees Diks