Aan de Costa nét zo lekker slapen als thuis
Deel 6: Je kussen, een absolute hoofdzaak!
30 Maart 2019Wel eens over nagedacht? Voordat je lichaam tot rust komt om vervolgens lekker in te kunnen slapen moet eerst je (wellicht nog malende) hoofd lichamelijk alsook geestelijk worden uitgeschakeld. Je hoofd gaat nog vóór de rest van je lichaam zoeken naar een positie die zal leiden tot je uiteindelijk volledige slaap-positie. Logisch dus dat je kussen hierin de voornaamste rol speelt…
In een beddenwinkel, op zoek naar een goede matras of complete bed-combinatie, gaat een gemiddeld 1e verkoopgesprek zo’n 30 minuten over de matras of over de bed-combinatie die t.z.t. zal worden aangeschaft.
Tijdens dit eerste “consult’’ zal een goede verkoper gerichte vragen stellen aangaande voorkeur, slaapproblemen, bestedingspatroon en zal hij/zij de geachte cliënt uitnodigen voor een proefligging op de aanwezige proefbedden. Na een goede 1e indruk achtergelaten te hebben (waarvoor je nooit een 2e kans krijgt!) komt meestal na enkele dagen of soms weken een geïnteresseerde terug en gaan koper en verkoper vaak snel over tot onderwerpen als model- en maatvoering, betalingsvoorwaarden en levertijden.
Een alom herkenbare omgangsvorm is dat in dat laatste stadium de koper een paar kussens afdwingt bij de verkoper om de transactie te bezegelen. De verkoper trekt het bekende beknepen gezichtje en stamelt voorts: okay, deal! Maar...wát is de deal? De euforie van de klant dat hij 2 kussens heeft ‘gewonnen’ is vaak een sigaar uit eigen doos, want (ondanks gelijke afmeting en volume) heb je al een kussen voor enkele euro’s.
Je raadt het al, nét als bij matrassen is het bij kussens niet anders dan dat jij zelf de beste raadgever bent. Echter, ook in deze column kan ik je helpen bij het maken van de juiste keuze.
De eerste vraag die ik je hierbij stel is wát voor slaper je bent…
De rugslaper
Dit is de meest ontspannen slaper. Hij sluit zijn ogen en het lichaam neemt niet meer de moeite om een andere houding te proberen, laat staan aan te nemen, wát een luxe!
Voor de rugslaper is een kussen nodig dat medium tot hard is welke de wervelkolom recht houdt tijdens de slaap.
De zijslaper
Dit is een iets rustelozer slaper die gebaat is bij een hoger kussen welke de ruimte tussen de matras en het hoofd goed opvult.
De buikslaper
Deze slaper wil over het algemeen geen kussen maar heeft toch iets nodig om de nekwervels niet teveel te belasten. Een dun (junior-) kussen biedt hier de oplossing.
De draaier
Dit is de meest rusteloze slaper en is altijd in gevecht met zijn kussen. Hij is gebaat bij een flexibel kneed- en vouwbaar kussen welke zich direct aanpast aan de nieuwe houding.
Hoogte en dichtheid zijn dus het belangrijkste bij het uitzoeken van een kussen. Qua vulling is het verder een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kussens zijn net als matrassen en bedtextiel onderhevig aan modetrends. De top 5 momenteel van de best verkochte kussens in Europa bestaat uit holvezel, dons, latex, kapok en memo-foamgel.
Voor welk type kussen je ook gaat, mijn advies is: koop een kussen met een 100% katoenen tijk en dan het liefst in de kwaliteit perkal, dat is lekker fris in de zomer en kijk of het wasbaar is. Maar het allerbelangrijkste is: probeer het kussen in de winkel goed uit en neem er de tijd voor.
En… is een setje kussens de bezegeling van een grotere deal in de beddenwinkel, laat ze dan niet door de verkoper uit de schappen rukken, maar kies ze zélf. Een goede verkoper zal dan echt wel een oogje dichtknijpen.