Dierenmishandeling eindelijk bestraft met celstraf

29 Augustus 2018

dierenmishandeling-bestraft-1Dierenmishandeling is iets dat al eeuwen bestaat, en spijtig genoeg nog heel vaak voorkomt. Het werd dan ook nooit echt bestraft, tot nu!

Het Vlaams Parlement in België heeft de dierenwelzijnsregels verstrengd. Zo riskeren dierenbeulen voortaan effectieve gevangenisstraffen en wordt de basis gelegd voor een verbod op stroomhalsbanden voor honden.

De maximale straffen voor dierenbeulen worden zelfs verdrievoudigd, namelijk van zes naar achttien maanden. ‘Wie niet horen wil, moet voelen’, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan persagentschap Belga. Verder wordt er ook de basis gelegd voor een eigen Vlaamse Dierenwelzijnsinspectie in slachthuizen én komt er ook een verbod op elektrische halsbanden of stroomhalsbanden voor honden.

Wanneer dat verbod op de controversiële halsbanden wordt doorgevoerd, is echter nog niet duidelijk. Eerst moeten er volgens Weyts ‘verschillende onduidelijkheden uitgeklaard worden’. Zo zouden er uitzonderingen worden voorzien voor de professionele opleiding van honden of voor gedragstherapie bij honden. Dierenorganisaties willen nog dat de straffen op wurgkettingen strenger worden en zelfs een verbod op het gebruiken van wurgketting door mensen die geen ervaring hebben hiermee.

Ook wandelen met een gewone halsband in plaats van een harnas is iets dat nog op de tafel ligt. Wandelen met alleen een ketting kan gevaarlijk zijn vinden de organisatoren, als de hond strikt of uitschiet is er geen veiligheid gegarandeerd voor de hond en voor zijn omgeving.

Kosta redactie