6 januari: Driekoningendag

6 Januari 2020

driekoningendag-2020-1Van het geven van geschenken tot feesten, het christendom heeft altijd veel verschillende feestdagen in verschillende vormen gevierd. Er is echter één feestdag die zich onderscheidt van de rest. Die feestdag is Driekoningendag. Dus volg ons naar het verleden als we meer te weten komen over deze dag.

Ook bekend als Driekoningen of Theofanie, Driekoningendag is een christelijke feestdag die de openbaring van God in zijn Zoon als mens in Jezus Christus viert. De viering had zijn oorsprong in de oostelijke christelijke kerken en was een algemene viering van de manifestatie van de incarnatie van Jezus Christus. Het omvatte de herdenking van zijn geboorte, het bezoek van de Koningen, alle gebeurtenissen van Jezus' kindertijd, zijn doop in de Jordaan door Johannes de Doper, en zelfs het wonder bij de bruiloft in Kana in Galilea.

In Spanje wordt deze dag uitgebreid gevierd. In tegenstelling tot vele andere landen worden de geschenken pas op deze dag gegeven. Het is hier in Spanje een nationale feestdag. Op deze dag hebben de meeste SPanjaarden vrij en zijn er vele winkels, zaken en instanties gesloten. Op deze dag vind je in veel steden festiviteiten en optochten van praalwagens waar de drie koningen vele kilo's snoep rondstrooien en kinderen en soms volwassem uitbundig rondgraaien.

Kosta redactie