Droogbloemen

25 Mei 2019

droogbloemen-1

Zoals het woord zelf al zegt zijn dit snijbloemen die makkelijk kunnen worden gedroogd. In de winter of als je op verlof gaat maar nog steeds een bloemetje in huis wil voor de laatste week.

Een goed vervangmiddel voor verse bloemen. Ze blijven maanden op kleur en hebben geen water nodig. Het enige nadeel is dat ze niet ruiken.

 

 

 

 

droogbloemen-2

Helichrysum

De enige echte strobloem de helichrysum is afkomstig uit Australie waar het een vaste plant is. In onze streken worden ze als eenjarige gekweekt en moeten elk jaar vervangen worden.

Om ze te verwerken in droogboeketten moet men de bloem weghalen als ze net opengaat. Wel opletten, knip een centimeter of twee onder de bloem mee. In het midden van deze stam brengen we een ijzerdraadje aan die zich vasthecht als de bloem droogt. Om ze zelf te kweken is het raadzaam ze in volle zon te zaaien in een niet al te vruchtbare grond.


Limonium

droogbloemen-3

Een andere droogbloem is status, beter bekend als limonium,die om zijn andere bloeiwijze zeker een plaatsje verdient in het boeket. In Spanje zie je ze langs alle kustbermen. Ze houden van een zilte omgeving. In Mijas La Cala achterin de bergen kom je ze in grote getale tegen, spijtig genoeg alleen in de zelfde kleur paars. Dus als je gratis een groot boeket wil, gewoon een kleine wandeling en goed kijken in de bermen. Neem er zoveel mee als je wil, het zijn vaste planten en ze komen elk jaar terug in bloei. Leuk boeketje voor de buurvrouw of kennissen en het kost niets.

In Lidl zijn de zaden elk jaar te koop. Met een pakje heb je genoeg voor de hele tuin. Omdat er meerdere kleuren uit voorkomen is dit wel een aanrader. Uitzaaien in een bak, glas of plastiek erop en in minder dan tien dagen zijn ze klaar om verpot te worden. Uitplanten op 30cm. In een maand heb je bloemen in de plant. Om ze te drogen mag je niet te lang wachten ze af te knippen. Bundeltjes maken en met de bloem omlaag laten drogen op een donkere plaats. Nadien zijn ze klaar voor ons boeket. Op de markt zijn ze te koop onder de naam van status en heb je gelijk meerdere kleuren. Als je echter limonium vraagt bieden ze je een gewas aan zonder bloemen, maar evengoed geschikt om te drogen. Het geeft dan meer vorm aan het boeket


Hoe te drogen?

Eigenlijk kan je veel bloemen drogen, zelfs rozen. Het enige waar je op moet letten is dat ze vers zijn en niet al tien dagen op de tafel staan. Het boeket omgedraaid in een kast ophangen en de deuren dicht. In twee weken zijn ze droog.

Andre Jansegers