Aan de Costa nét zo lekker slapen als thuis 
Deel 4: Een beest in bed?
24 Januari 2019In de vorige eeuw was het hip om op een matras te liggen met afdeklagen van lamswol, kamelenhaar en/of paardenhaar en ‘donzen’ dekbedden dienden te bestaan uit voornamelijk veren en het dons van eenden en ganzen. Gelukkig werden en worden voornoemde dieren nooit voor onze branche onnodig geslacht en nodig is het gelukkig evenmin…
Dierenwelzijn is vanaf het begin van deze eeuw nog nooit zo actueel geweest. De politiek, de industrie en de algehele ethiek kan er niet meer omheen: er heeft zich een doelbewuste consument geprofileerd die verder gaat dan het bestuderen van etiketten in de winkel. De kritische consument gaat zélf op onderzoek uit, versterkt door inkijk tv-programma’s en uiteraard het internet. In onze branche hadden we nooit wat te vrezen van deze tendens, maar het heeft ons wél gebracht tot een grotere bewustwording op het gebied van research, productie, marketing en verkoop.
Fabrikanten, ook van matrassen en aanverwante artikelen, weten internationaal dat dierlijke producten een enorme aantrekkingskracht hebben op bepaalde doelgroepen. Een matras met afdeklagen van cashmere-wol, paarden- en kamelenhaar klinkt duur en ís duur, maar het kan héél gemakkelijk vervangen worden door kapok (Indonesisch katoen) of natuurvilt. Deze materialen dekken uitstekend een matraskern af en het ademend vermogen is perfect, zonder de nadelen van dierlijk haar en wol: deze hebben namelijk als nadeel dat het kan klonteren gedurende de zomer omdat het eerder absorbeert dan ventileert, met bultvorming aan de oppervlakte van het matras tot gevolg.
Een dekbed met 100% eenden- of ganzendons is eveneens erg duur en kan ook makkelijk vervangen worden door eco-down, een perfecte imitatie van holle vezeltjes die op dezelfde manier ambachtelijk in de tijk worden geblazen als echt dons. Het geeft 100% het luxe gevoel van echt dons, maar dan zonder de nadelen daarvan: echt dons is niet hypo-allergeen, het kan irritatie veroorzaken, het ventileert minder goed en het is moeilijk te onderhouden en te reinigen.
De hedendaagse techniek is dus 100% in staat om het diertje te vervangen.
Sterker nog, het biedt alleen maar voordelen:
Het produceren van matrassen, dekbedden en kussens met niet-dierlijke materialen is veel goedkoper omdat de monopolie-positie van de toeleveranciers van dierlijke producten kan worden genegeerd: er is namelijk nooit sprake van een tegenvallende jacht of slacht. Leveranciers van vervangende materialen zijn veel beter ingespeeld op de huidige moderne markt, schakelen makkelijker en het aanbod en de prijs zijn altijd stabiel. Dit vertaalt zich automatisch in producten die veel voordeliger zijn, vaak tot meer dan de helft van de prijs van producten met dierlijke materialen.
Toch blijft er altijd vraag naar matrassen, dekbedden en kussens met dierlijke materialen.
Wat is dan de juiste gulden middenweg?
Mijn advies bij matrassen:
Voor welke kern je ook gaat (veren, pocketveer, koud- en/of traagschuim), kies altijd voor afdeklagen en een tijk die géén dierlijke materialen bevatten maar juist wel 100% natuurlijke materialen, zoals kapok, natuurvilt en katoen.
Mijn advies bij dekbedden en kussens:
Zorg dat je bij dekbedden en kussens altijd kiest voor een tijk van 100% katoen en dan het liefst in de kwaliteit perkal. Dan kun je voor de vulling gerust kiezen voor gekaarde holvezel (synthetisch) of combi-dons: neem je een dekbed of kussen van bijvoorbeeld 20% dons, dan bestaat de overige 80% meestal uit geknakte veertjes van hetzelfde dier. Dit voelt niet alleen steviger aan, maar is ook luchtiger dan 100% dons, het is wasbaar in de machine én het is vele malen voordeliger.
Maar voor de liefhebber van echte donzen dekbedden blijft eco-down de beste uitvinding aller tijden: het voelt net zo licht als 100% écht dons, maar er komt geen gans aan te pas, het is lekker fris in de zomer en het geeft warmte in de winter, het klontert niet, het blijft volumineus, het is anti-allergisch, hypo-allergeen, het kan probleemloos in de wasmachine en de droger, en het kost eenderde van écht dons.
Slaap lekker!