Een doosje rozijnen uit Málaga - een gegeerde delicatesse tijdens de feestdagen

13 Januari 2018

een-doosje-rozijnen-uit-malaga-1Volgens de Spaanse traditie eet je 12 druiven op elke klokslag van het nieuwe jaar. Twaalf druiven die garant staan voor een jaar van voorspoed en een goede gezondheid.  Een mens zou voor minder een tros in 12 seconden naar binnen werken....
Mocht deze traditie - die zou bestaan sinds eind 19de eeuw - je dit jaar ontgaan zijn of was je gewoon met andere dingen bezig om middernacht, dan wens ik je alsnog een voorspoedig en gezond 2018.  

In de regio rond Málaga is het vooral de Moscatel druif die de scepter zwaait. Een zoete druif die niet enkel ideaal is voor de productie van dessertwijn, maar ook via een speciale techniek gedroogd wordt tot een heerlijke rozijn.
Vandaag goed voor zo´n 100.000 kilogram rozijnen per jaar. Een peuleschil vergeleken met de 28 miljoen kilogram die eind 19de eeuw geproduceerd en vooral geëxporteerd werd.
De gedroogde Moscatel druiven waren immers sinds midden 19de eeuw  een ideaal dessert tijdens de wintermaanden, wanneer het verse zomerfruit niet meer voorradig was. Vandaag de dag kunnen we zelfs in januari nog aardbeien of watermeloen in de supermarkt vinden, waardoor het drogen van vruchten steeds minder populair geworden is.

De “pasas de Malaga”  werden destijds bij onder meer de Noord-Europese, Russische en Amerikaanse bourgeoisie aanschouwd als een ware delicatesse.

De plaatselijke producenten van deze “pasas” of rozijnen gingen om die reden samenwerken met kunstenaars om hun edele goedje van een exclusieve verpakking te voorzien en zo in te spelen op de wensen van hun rijke klanten in het noorden. Een doos rozijnen uit Málaga behoorde zo al snel tot één van de meest exquise geschenken tijdens de feestdagen.
De kartonnen verpakkingsdozen werden dankzij de nieuwste grafische technieken, zoals lithografie voorzien van kleurrijke en detaillistisch uitgewerkte opdrukken. In de doos zelf lagen verschillende  kantwerkjes van papier om de rozijnen extra te beschermen.
De samenwerking tussen de fabrikanten en de grafische kunstenaars resulteerde in de meest exclusieve verpakkingen.
De afbeeldingen op de doosjes speelden in op de leefwereld van de hogere klasse in het noorden en weerspiegelden zich aan de Art Nouveau en Art Deco, de kunstromingen van dat moment.
Vooral de kosmopolitische vrouw, maar ook romantische stadsgezichten vormden de basis van heel wat ontwerpen.

Fausto Muños Madeuño ( 1832 - 1889 ) was één van de belangrijkste grafische vormgevers uit de streek en opende in 1859  één van de eerste drukkerijen in Málaga.

Moscatel rozijnen kan je vandaag de dag los kopen  op de markt of in een ordinair plastiek zakje in de supermarkt. Geen luxueuze verpakkingen meer, maar  dankzij de privécollectie van de “malagueño” Andrez Sanz Molina kan je nog tot 28 januari heel wat van deze pareltjes bewonderen in het Málaga stadsmuseum ( Museo del Patrimonio Municipal)
Een kleine tentoonstelling, die je even terug katapulteert naar de tijd dat alles nog zo elegant en romantisch leek.

Meer weten over culinaire cultuur in Málaga, dan ben ik graag jouw persoonlijke gids.

Ilse Vanaken