Een dure walvisdrol

8 December 2017

een-dure-walvisdrol-1

Twee Spaanse jongemannen zijn plotseling tienduizenden euro’s rijker. Zij vonden op een strand in Mallorca een walvisdrol. Pardon? Tja, laat een onwelriekend en wasachtig product uit het darmstelstel van potvissen - ambergrijs - nu net een heel zeldzaam en kostbaar spul zijn.

Een bruine of grijze klomp die meegeeft als je erop duwt. Zo ziet ambergrijs eruit. De stof wordt aangemaakt in het darmstelsel van potvissen om de darmwand te beschermen tegen de harde, onverteerbare delen van een favoriete potvislekkernij: inktvis. En het is een zeldzaam en kostbaar ingrediënt van luxe parfums. Een kilo ambergrijs heeft een marktwaarde van 50.000 tot 80.000 euro.

Twee eigenschappen maken ambergrijs zo’n kostbaar ingrediënt voor parfum. Ten eerste maakt de dierlijke mestgeur na droging plaats voor een aangename geur. Daarnaast is er een handige functie voor parfum: het versterkt andere geuren en doet parfum beter aan de huid hechten, waardoor we langer kunnen genieten van ons lekkere luchtje.

Hoewel je niet meteen verwacht dat een parfum van een luxemerk als Dior ook maar iets te maken heeft met walvisdrollen, is ambergrijs toch een bestanddeel van het exclusieve Dior-parfum Ambre Nuit. Kostprijs: € 227 voor 125 milliliter.

Kosta redactie