Een fit lichaam boven de 55?

25 Oktober 2018

een-fit-lichaam-boven-de-55-1Een excuus is vaak “ik word oud”. Het is makkelijk om gezondheidsklachten te wijten aan het ouder worden. Misschien is je partner wat langzamer of andersom.

In de media worden ouderen helaas nog wel eens over het hoofd gezien, want om je heen zie je hippe trends & inspirerende woorden om gezonder te gaan leven voornamelijk onder de jonge mensen, terwijl leeftijd juist niks uitmaakt.

Het gaat mede om de vraag “hoe wil jij ouder worden?”

Kwaaltjes en ziekten horen niet per se bij het ouder worden, het bewegen zal juist klachten verminderen. Een lichaam is gemaakt om te bewegen, niet om stil te zitten, dan zal het verstijven vermeerderen. Er is een onderzoek geweest van Harvard, dit stelt dat iedere dag minimaal een half uur bewegen het risico om ziekten te krijgen, onder andere Alzheimer of Parkinson en hart- en vaatziekten, met 40% vermindert.

We leven aan de Costa in een warm land. De ervaring leert ons dat als de zon tevoorschijn komt je meteen blij wordt. De zon is goed voor de productie van serotonine maar is ook een bron van stoffen, waardoor een sombere bui en/of depressiviteit afneemt en wij ons blijer gaan voelen. Daarom hebben veel mensen de keuze gemaakt om in een warm land, zoals Spanje, te gaan wonen. De combinatie zon en beweging is optimaal.

Lichaamsbeweging stimuleert o.a. de botten, zodat deze zichzelf opnieuw op kunnen bouwen. Ook kunnen chronische klachten verminderen of verdwijnen door regeneratie van het lichaamsweefsel. Even makkelijk uitgelegd: het zonlicht zorgt - omdat het binnenkomt via het lichaam - voor een boost in de aanmaak voor neurotransmitters. Het zijn als het ware chemische grondstofjes die een positieve boodschap achterlaten bij onze zenuwcellen. Dit alles werkt positief door op het lichaam en geest. Kortom, het denken wordt positiever, het lichaam wordt warmer, soepeler en energieker. Tezamen met bewegen heeft dit een heilzaam effect. Bewegen zorgt namelijk ook nog voor verbetering van het endorfinesysteem en verhoogt de afgifte van BDNF (vrij vertaald: een zenuwcelstimulerende factor die van de hersenen afkomstig is), een stof met direct antidepressieve werking.

Veel klachten kunnen verlicht worden door fietsen, zwemmen of aquajoggen. Hier worden de gewrichten minder belast, dus ideaal voor mensen die ”chronische” klachten hebben.

Mijn partner is in de 60 en heeft lichamelijk het nodige meegemaakt. Toch fietsen wij bijna elke dag, vroeg in de ochtend, van Torre del Mar naar Benejaraffe of Rincón of de andere kant op naar Torrox. Wij zijn zelfs een keer naar Nerja gefietst. Wij maken de nodige stops en maken er gezellige fietstochten van… Dit voelt fantastisch. Wij voelen ons mentaal en fysiek veel sterker en blijer.

Genoeg redenen dus om je ervan bewust te zijn dat bewegen niet alleen van belang is voor je lichaam maar ook voor de conditie van je brein.

Start nu, vandaag: het is nooit te laat om actief te worden.

Petra van den Berg