Een goede nachtrust

28 Mei 2019

een-goede-nachtrust-1Elke dag krijg je een nieuwe kans om een betere versie van jezelf te worden, ook door middel van een goede nachtrust. Van nature is niet iedereen energiek, daarom in deze column een aantal tips - voornamelijk over het onderwerp “nachtrust”. Het belang van een goede nachtrust om meer energie te krijgen.


Gezonde leefstijl is een basiswet voor succes

Een optimistische en gezonde leefstijl is een basiswet. Hieruit vloeit voort dat je meer zelfvertrouwen en waardering krijgt. Denk hierbij ook aan normen en waarden. Tevens werkt een gezonde leefstijl door in je geest waardoor je vrolijker in het leven staat. Het draagt bij aan het geluk van jezelf en je omgeving. Iedereen heeft de mogelijkheid gezonde gedachten en gewoonten aan te leren.

Mensen die worstelen met een energiedip kunnen weinig aan en voelen zich vaak futloos. Een gezonde leefstijl verhoogt en stimuleert het lichaam en geest naar energiek zijn. Er bestaat namelijk een direct verband tussen een gezonde leefstijl en de staat van je energie.

Volgens de American Heart Association heb je bijvoorbeeld ook een goede nachtrust nodig. Dit resulteert in een algemeen welbevinden. Het gevolg hiervan is dat je daarmee 1,6 keer meer kans hebt om goed te eten en 1,3 meer kans hebt op een gezonde bloeddruk. Een regelmatige goede nachtrust is dus net zo belangrijk als bewegen en gezond eten. Ook heeft het een directe invloed op je energiehuishouding. Het is van belang om emoties en ervaringen te verwerken, je hersens en totale lichaam gezond te houden.


Smartphone niet bevorderlijk voor je slaap

Vroeger had ik altijd mijn smartphone naast mijn bed op het nachtkastje liggen. Mede omdat deze gebruikt werd als wekker. Op een gegeven moment merkte ik dat ik steeds onrustiger in slaap kon komen en ging op onderzoek uit. Het is een feit dat het leven met een smartphone steeds essentiëler wordt, maar het is aan te raden om deze uit je slaapkamer te houden. Het was mij al bekend dat andere apparaten met radiogolven niet bevorderlijk zijn voor je nachtrust en dus schadelijk zijn voor je gezondheid. Een Smartphone naast je bed verstoort o.a. de balans in de neuronen (zenuwcellen in de hersenen), slaapkwaliteit en onrust, terwijl slaap nodig is om te herstellen. Reden genoeg dus om een verandering aan te brengen. Mijn telefoon ligt `s nachts al geruime tijd in een andere kamer.

Het is voor mij een feit dat de slaapkamer rust moet geven, zonder computers, televisies of andere apparaten in het slaapvertrek. Om hier nog even verder op door te gaan, kun je uiteraard ook de stekkers uit het stopcontact halen. Dat werkt ook positief.


Een aantal tips om mee te starten:

  • Schakel internet en wifi uit wanneer je deze niet gebruikt;
  • Wil je de smartphone toch op je slaapkamer zorg er dan voor dat deze minimaal een meter is verwijderd van je lichaam en bed en/of zet hem in vliegtuigmodus;
  • `s Nachts geen klokkijken of berichtjes bekijken op social media, hier word je nerveus van en ga je piekeren. Dit belemmert dan weer het slaapproces (hierdoor word je o.a. onrustig, krijgt stress of nachtmerries en dit veroorzaakt slapeloosheid met alle gevolgen van dien);
  • Handsfree bellen;
  • Mobiele telefoons op de dag zoveel mogelijk verwijderen van je lichaam;
  • Las regelmatig een “elektronische” pauze in: kijk bijvoorbeeld maar 1x per dag naar je social media;
  • Frisse lucht in je slaapkamer.


Tenslotte: het is echt belangrijk om voldoende daglicht te krijgen en minimaal een uur voor je gaat slapen op geen enkel beeldscherm meer te kijken. Beter nog is om alle lichten te dimmen om zo je slaap prettiger voor te bereiden.

Petra van den Berg