Aan de Costa nét zo lekker slapen als thuis - Deel 2: Een heldere kijk op matrassen
16 November 2018Vroeger was de mens blij als hij ‘iets’ had om op te kunnen liggen, tegenwoordig zie je in de matrassenwereld vaak door de bomen het bos niet meer. De één zegt dit, de ander dat, en de vaktermen zijn voor de consument vaak onbegrijpelijk. En dát gaan we even doorprikken…
Niemand kan op voorhand zeggen welk matras het beste voor je is. Een matras is een individueel product. Een goede verkoper wéét dat, maar de verkoper die het tegendeel beweert is er op uit om je het duurste uit zijn assortiment te verkopen.
Waar gaat het om bij een matras?
Voor welk type matras je uiteindelijk ook zult kiezen, bij een matras gaat het in de eerste plaats om gewichtsverdeling en ondersteuning qua houding van je lichaam. Hoe beter je gewicht verdeeld wordt, hoe prettiger het ligt. Hoe beter de ondersteuning, des te beter is de spierontspanning en je nachtrust. De schouders en het bekken dienen dusdanig in het matras weg te zakken dat de wervelkolom in zijligging recht blijft en de S-curve in rugligging ondersteund wordt. Dat is het allerbelangrijkste waaraan een matras moet voldoen. Alle typen matrassen kunnen deze klus klaren, maar hebben hiervoor hun eigen methode. Verder is de levensduur belangrijk, het ademende vermogen i.v.m. vochtopname en de anti-allergische werking; de bescherming tegen huismijt, zie mijn column van vorige maand.
Hoe dik moet een goed matras zijn?
‘Hoe hoger hoe beter’ is vaak de niet kloppende gedachte. Hoogte zegt niets over de kwaliteit van het matras. Inhoud en densiteit, daar draait het om.
Hoe lang moet een matras zijn?
Daarover zijn we het in het vak internationaal allemaal eens: minimaal 10 centimeter langer dan jezelf.
Hoe hard moet een matras zijn?
Een te hard matras geeft teveel progressieve tegendruk, waardoor het bekken en de schouders niet voldoende in het matras zakken, waardoor de wervelkolom in zijligging niet de kans krijgt om een rechte houding aan te nemen en de ‘S curve’ bij rugligging zich niet kan ontspannen. Bij een te zacht matras gebeurt het tegenovergestelde: het bekken en de schouders zakken teveel door, waardoor de wervelkolom en de S-curve helemaal geen tegendruk krijgen, met een kromme ligging (en rugpijn) tot gevolg. Voor personen met een normaal postuur adviseer ik doorgaans matrassen met een hardheid van soft tot medium. Voor stevigere mensen adviseer ik mensen medium, maar nooit een harde uitvoering. Stevige mensen hoeven niet per definitie op een hard matras te liggen, da’s onzin. Het is voor een stevig persoon verstandiger en prettiger om een medium matras te kopen en genoegen te nemen met een kortere levensduur dan een te hard matras aan te schaffen en zo’n 10 jaar pijn te moeten lijden.
Hoe lang gaat een matras mee?
De gemiddelde levensduur van 10 jaar is standaard gebaseerd op 80 kilo bij ongeveer 1.80 lengte. Ben je zwaarder, dan dien je voor iedere 10 kilo meer (én met deze lengte) er een jaar af te trekken. Weeg je 120 kilo, dan zul je dus met dat matras hooguit 6 jaar kunnen doen. Maar let op: een persoon van 1.90 m met 100 kg lichaamsgewicht verdeelt vanwege zijn lengte het gewicht beter over een matras dan iemand van 1.60 m met 100 kg lichaamsgewicht: je lichaamsbouw is hierin dus allesbepalend.
Conclusie: Koop je matras niet via internet, neem je tijd in de winkel en bedenk dat een omruil-garantie tevens een tweedehands koop betekent!