een-maanlandschap-in-de-sierra-de-las-nieves-1 Een maanlandschap in de Sierra de las Nieves

21 Februari 2018

Het is een lekker frisse zonnige winterdag in Málaga als we besluiten een korte bergwandeling te gaan maken in de Sierra de las Nieves (de sneeuwbergen) in de buurt van Ronda. Dat frisse is natuurlijk relatief in het zuiden van Spanje, het is een graad of twintig schat ik. Ideaal weer om een rondje van 4.5 kilometer te gaan lopen. Het hoogteverschil op de geplande route is 200 meter. Gemakkelijk genoeg dus.


Hoogteverschil

Helaas missen we, door onoplettendheid, na twee kilometer de afslag. Het geeft niet, we lopen lekker en merken pas echt na een uur of twee dat de wandeling een stuk langer duurt dan gepland en toch ook wel wat steiler lijkt. Hoog tijd om de techniek te raadplegen.
Wonderlijk genoeg heeft mijn mobiele telefoon op 1700 meter hoogte in the middle of nowhere bereik. Even googelen en we blijken op een compleet andere route te zitten. Het geeft niet, mijn voeten doen goed mee (na een jaar van hardnekkige blessures) en het uitzicht is spectaculair. Vanaf een hoogvlakte kijken we uit over een surrealistisch maanlandschap.
De wandeling begint bij de Mirador Puerto Saucillo op 1247 meter hoogte, met zicht op de naburige bergdorpen: Guaro, Coín, Alhaurín, Cártama, Pizarra en natuurlijk het naburige Yunquera.


een-maanlandschap-in-de-sierra-de-las-nieves-2

Mirador Puerto Saucillo Yunquera

We starten op een steil bospad. Het pad wordt geflankeerd door Spaanse zilversparren, oftewel de pinsapo. Dit is een bijzondere dennenboom, kenmerkend voor deze regio. De naalden wijzen naar de stam, in plaats van vooruit.
Achthonderd meter na de start komen we langs een sneeuwput, un pozo de nieve, een opslagplaats voor sneeuw. De sneeuw werd vroeger gebruikt om voedsel en drank te koelen, een soort grote diepvries. De afslag op de oorspronkelijke route is na 1.8 kilometer. Die missen we dus.


Peña de Cuco

Na een kilometer of vier zien we de Peña de Cuco, een gigantisch rotsblok. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de stad Málaga en de Middellandse Zee. Daarna is het weer even tamelijk steil naar boven, waarna we op de hoogvlakte van Tolox komen. De dorre kale rotsen geven geen enkele bescherming tegen de frisse wind. De temperatuur is hier een stuk lager dan aan de kust. In onze korte broeken en shirtjes is het behoorlijk koud.
Peñón de los Enamorados

Dat is meteen een goede reden om lekker door te lopen naar het volgende rotsblok, dat we al van ver zien liggen, de Peñón de los Enamorados, de rots van de geliefden. Deze ligt op 1780 meter.
Dit is het keerpunt, we zijn inmiddels zes kilometer onderweg, het is mooi geweest, alhoewel de route doorgaat tot het hoogste punt van de Sierra de las Nieves, de Torrecilla op 1914 meter hoogte. Maar dat voegt nog eens zeven kilometer aan de route toe, we draaien dus om. De Torrecilla bewaren we voor een volgende keer.


een-maanlandschap-in-de-sierra-de-las-nieves-3

Route

  • Puerto Saucillo – Peñón de los Enamorados
  • Afstand in totaal 12 km, heen en terug
  • Tijdsduur 4 uur
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Hoogteverschil 550 meter


Praktische info

  • De mirador Puerto Saucillo ligt in het park Sierra de las Nieves bij het plaatsje Yunquera.
  • Vanaf Yunquera is het 6 kilometer over een steile zandweg langs een diepe afgrond, het uitzicht is spectaculair, maar het is waarschijnlijk verstandiger als je je ogen op de weg houdt.
  • Bij de mirador zijn 15 parkeerplaatsen. Op zon- en feestdagen is het tamelijk druk. Je kunt je auto dan in een van de bochten naar boven parkeren.
  • Vanaf de mirador beginnen drie wandelingen (senderos). De route naar de Peñón de los Enamorados is met geel/witte paaltjes aangegeven.

Kosta redactie