Een nieuwe Windows computer

16 Oktober 2019

een-nieuwe-windows-computer-1Alsof het aanschaffen van een nieuwe (Windows 10) computer of laptop nog niet lastig genoeg is, is het zoeken en kopen van een computer slechts een deel van het proces.

In tegenstelling tot IOS en Linux moeten er op de gemiddelde nieuwe Windows computer nogal wat dingen worden geïnstalleerd.

 


Uw nieuwe computer voor de eerste keer aanzetten

Bij het aanzetten van uw nieuwe Windows 10 computer is de installatie van Windows 10 nog niet helemaal voltooid. U krijgt een 10 tal vragen die u moet beantwoorden, zoals welke taal en een hele reeks “privacy” vragen. Ik raad u aan iedere vraag met nee te markeren. Dit betekent niet dat er niks meer naar Microsoft wordt verstuurd, maar minder is altijd beter.

Na het beantwoorden van alle vragen, en opnieuw starten komt u op de desktop en is Windows 10 klaar om te gebruiken. Afhankelijk van de fabrikant zoals bv. HP, Acer of MSI zijn er een aantal programma’s voor geïnstalleerd op uw computer zoals b.v. MacAfee en Microsoft Office. Dit zijn in het algemeen gratis test versies, die u proberen te overtuigen om later te betalen. Maar er zijn betere alternatieven die minder of niets kosten. Mijn advies is dus om deze programma’s eerst van uw computer te verwijderen.

Hou de Windows toets vast en druk op R (dit opent een venster). Typ hier vervolgens appwiz.cpl en druk op oké. Nu krijgt u het venster waar u programma’s van uw computer kunt verwijderen. Zoek de programma’s in de lijst. Klik met rechts, en dan op uninstall of De-installeren. Na het verwijderen van programma’s is het aan te raden uw computer opnieuw te starten.

 

Windows 7 startmenu terug a.u.b.

Iedereen die ik ken die van Windows 7 of 8 naar 10 is gegaan heeft een bloedhekel aan het nieuwe start menu. Dus waarom dit niet aanpassen! Met het programma “Classic Shell” kunt u uw Windows 10 menu veranderen zodat die er weer uit ziet als bij 7, of zelfs XP.

Gezien ik in dit artikel meerdere programma’s vermeld en niet te veel op de installatie en download in kan gaan vindt u aan het einde van dit artikel een link waar u alle programma’s, download links, en installatie instructies terug kan vinden.

 

Een goede browser

Microsoft Edge of wel de moderne variant van Internet Explorer wordt vandaag de dag, met goede reden, bijna niet meer gebruikt. Onder de gevorderde gebruikers wordt vaak gezegd dat het enige nut van Edge is om Firefox of Chrome te downloaden. Ik kan meerdere pagina’s schrijven over welke van de twee beter is en wat de voor- en nadelen zijn maar ik hou het makkelijk: download Firefox. Als u echt geen Firefox wil dan is een beter alternatief Opera en niet Chrome.

 

Extra’s voor onze browser

Een beetje extra tijd in het programma steken dat we waarschijnlijk het meest op onze computer gebruiken kan natuurlijk ook geen kwaad. In Firefox, druk Ctrl+Shift (Mayús)+A (deze 3 toetsen vast houden, zodat ze alle 3 tegelijk ingedrukt zijn). Dit opent de “Add-on Manager” waar u extra functies (plugins) aan uw Firefox kunt toevoegen.

Een aantal goede plug-ins zijn: Adblock Plus, HTTPS Everywhere, Popup Blocker Ultimate en OurStickys. Deze namen kunt u in het zoek veld rechts boven in typen. En na het vinden van de “plugin” via de blauwe knop installeren.

 

Microsoft Office alternatief

Weinig kritiek op Microsoft Office. Maar als u Word, Powerpoint, Outlook etc. wilt kost dit u € 69.- per jaar. Een gratis alternatief is OpenOffice. Beiden hebben ze voor- en nadelen. Maar in het algemeen is voor de gemiddelde gebruiker Microsoft Office en OpenOffice bijna niet van elkaar te onderscheiden.

 

E-mail programma

OpenOffice komt niet met een e-mail programma. En het standaard e-mail programma dat u op Windows 10 vindt is ook niet echt aan te raden. In beide gevallen, dus ook als u Microsoft Office heeft gekocht en Outlook heeft, raad ik Thunderbird aan. Thunderbird net zoals Firefox is ook van Mozilla, en ondersteunt “plugins” die weer extra functies aan uw mail programma kunnen toevoegen.

Een van mijn favoriete plugins is “XNote++” deze plugin maakt het mogelijk om “post it’s” aan mails toe te voegen. Dit is handig om extra informatie of dingen in op te schrijven.

 

Wachtwoord manager

We hebben tegenwoordig meerdere pagina’s waar we moeten inloggen, zoals Facebook, Twitter, Google, Amazon, etc. Voor alle deze pagina’s wordt vaak het zelfde wachtwoord gebruikt. Wat natuurlijk zeer gevaarlijk is. Er hoeft bij een pagina maar iets mis te gaan en een hacker heeft alles, gezien het eerste wat geprobeerd wordt is het zelfde wachtwoord overal te gebruiken. Daarbij komt nog dat er vaak een te makkelijk of een te raden wachtwoord wordt gebruikt.

 

Een goed wachtwoord ziet er zo uit: M(doJ6.oY{5]*}?4@o

En bij elke pagina dient u een ander wachtwoord te gebruiken. Kijkend naar het bovenstaande wachtwoord kunt u zich voorstellen dat dit moeilijk gaat worden. Zelfs als we het bovenstaande willen overtypen moeten we eerst eens gaan zoeken waar deze toetsen zich op het toetsenbord bevinden.

Een goede wachtwoord manager is beschermend met één wachtwoord, en bevat al uw wachtwoorden. U hoeft er dus maar één te onthouden. Tevens kan een goede wachtwoord manager “aanmeldings pagina’s” voor u automatisch invullen.

Mijn favoriet is Dashlane, die gratis is. Ik betaal echter 40 € per jaar voor de premium versie, voor de extra functies zodat mijn wachtwoorden op al mijn apparaten beschikbaar zijn.

Het beste van alles vind ik persoonlijk dat ik login informatie kan delen. Wachtwoorden voor Amazon etc. heb ik gedeeld met mijn vrouw (die ook Dashlane op haar computer heeft). Zo hoeft ze mij nooit om een wachtwoord te vragen.

 

Beveiliging (antivirus/firewall)

Zoals ik reeds in mijn artikel van april 2019 schreef kan een antivirus meer kwaad dan goed doen. Daarom raad ik bij Windows 10 de standaard antivirus “Windows Defender” aan. Deze staat op alle Windows 10 computers, u hoeft dit niet extra te installeren of te downloaden. Daarbij als extra raad ik Malwarebytes aan. Dit is een van de beste virus scanners, en is gratis te downloaden. Het idee is dat u Malwarebytes (afhankelijk van computer gebruik) één keer in de maand gebruikt om uw computer op virussen te scannen of bij het downloaden of installeren van verdachte bestanden.

Als firewall raad ik Glasswire aan, voor € 40 per jaar. Wie nog niet weet wat een firewall is kan mijn artikel van augustus 2017 met de titel “voorkomen is beter dan genezen” lezen.

Om het eenvoudig te houden kun je een antivirus en firewall vergelijken met een huis met een voordeur en een waakhond. Het huis is uw computer, de waakhond is de antivirus en de firewall is het slot op de deur.

Glasswire heeft een reeks van functies die andere firewalls niet hebben en het is heel makkelijk te zien welke programma’s op uw computer met het internet verbinden. Ook is het via de pro versie mogelijk om de firewall van meerdere computers bij te houden.

Mijn favoriete functie van Glasswire is dat je alle programma’s die verbinding maken met het internet automatisch via VirusTotal kunt laten scannen.

 

VPN

Als u een laptop heeft en deze mee neemt en van openbare WIFI gebruikt maakt of als u films en series kijkt via een niet zo legaal Netflix alternatief is een VPN ook meer dan wenselijk. Deze zijn al te krijgen voor rond de 8 € per maand. Een goede VPN is IPVanish.

Om het simpel te houden, een VPN versleutelt uw internet verbinding en leidt deze om. Zo is het zelfs voor uw telefoon aanbieder niet meer mogelijk te zien welke websites u bezoekt.

 

VLC

De media speler die bijna alles kan afspelen. Als u video’s of muziek op uw computer heeft staan die door Windows media Player niet kunnen worden afgespeeld is de kans groot dat VLC dit wel kan. VLC is open source en gratis.

 

Teamviewer

Voor het geval dat u er niet meer uit komt is er natuurlijk Teamviewer. Via Teamviewer kunt u bv. uw kleinzoon of iemand anders in de familie toegang geven tot uw computer om bv. een probleem op te lossen of iets te installeren. Teamviewer is gratis voor privé gebruik en zeer makkelijk in gebruik. Geef echter nooit iemand die u niet kent uw Teamviewer gegevens.

 

Download links

Voor uw gemak heb ik op de volgende pagina alle programma’s en software, met download links etc. op een rijtje gezet: www.kostanieuws.com/software/

Ron Kuijsters Tokos