el-ratoncito-perez-1 El Ratoncito Pérez

6 Mei 2018

El Ratoncito Pérez is in de meeste Spaanstalige landen het personage dat bij jonge kinderen net zo tot de verbeelding spreekt als de Tandenfee in de Germaanse landen. Zowel de sprookjesachtige Tandenfee als het mythische muisje Pérez ontfermen zich over de melktand die door het kind de avond ervoor onder het hoofdkussen gelegd is en laat vervolgens een cadeautje achter.

Over de herkomst van El Ratoncito Pérez doen diverse verhalen de ronde. Men vermoedt dat rond 1894 de mythe in het leven geroepen is door de bekende Spaanse schrijver Luis Coloma (Jerez de la Frontera, 1851 - Madrid, 1914).
Coloma schreef diverse romans, biografieën, korte verhalen en andere werken.
Hij kreeg rond 1894 de opdracht om een sprookje te schrijven voor de toekomstige koning Alfonso XIII die op dat moment 8 jaar was en zijn melktanden aan het wisselen was. De schrijver schreef het sprookje rondom het figuurtje Ratoncito Pérez.

Coloma liet zijn fictieve personage Pérez wonen in de Calle del Arenal nummer 8 in Madrid, waar een banketbakkerij gevestigd was, genaamd: Confitería Prast.
Het bewuste verhaal vertelt namelijk dat dichtbij het Koninklijk Paleis muizen woonden in een koektrommel die bewaard werd in het magazijn van deze banketbakkerij Prast. Een van de muizen, Ratoncito Pérez, zou iedere nacht de slaapkamer van de toekomstige koning en ook van arme kinderen bezoeken.
Het verhaal werd beroemd en sindsdien bezoekt Pérez alle kinderen en laat voor hen een muntje of snoepje achter, voor iedere tand die zij wisselen.

In Madrid aan de bewuste Calle del Arenal wordt het sprookje van Coloma nog steeds geëerd met een naamplaat én een heus Ratón Pérez museum.
In het museum kun je het verhaal van het muisje Pérez beleven, je kunt er het huis bezichtigen zoals beschreven in het sprookje, en voor de liefhebbers zijn er zelfs melktanden van beroemdheden tentoongesteld, zoals die van Beatrix Potter en Beethoven.

Er worden in het Ratón Pérez museum bovendien diverse workshops voor kinderen georganiseerd om hen op een speelse manier vertrouwd te maken met de noodzakelijke tandartsbezoeken en om bewustzijn te creëren voor de dagelijkse mondverzorging en –hygiëne.

 

Het museum is bijna het gehele jaar dagelijks geopend (opmaandag alleen in de namiddag; bekijk voor de precieze openingstijden de webpagina) en is geschikt vanaf 4 jaar. Toegang museum: 3 €. Workshops: vanaf 13 €.

Voor meer informatie: http://www.casamuseoratonperez.es

Kosta redactie