Empresari@s aan de kust aan het woord

2 April 2018

empresarias-aan-de-kust-bernadette-veeger-1

Deze maand vertelt Bernadette Veeger over haar werk als huisarts en eigenaar van het Centro Mar y Salud.


Wanneer en waarom ben je naar Spanje gekomen?

Na mijn studie in Leiden en Leuven heb ik in Nederland jarenlang in verpleeghuizen en huisartsenpraktijken gewerkt. Maar ik wilde altijd al naar het buitenland en toen ik het aanbod kreeg om in Nerja in een Belgische huisartsenpraktijk te werken, zijn we vertrokken. Onze oudste dochter was toen 7 en die vond het helemaal niet leuk dat we zouden emigreren. Inmiddels zitten we hier vijftien jaar.
In die tijd heb ik bij verschillende privéklinieken gewerkt en voor de Servicio Andaluz de Sanidad in gezondheidscentra in diverse plaatsen. Ondertussen had ik ook al een aantal patiënten die ik in een privékliniek in El Morche zag. Toen die eigenaar met pensioen wilde bood hij me aan de kliniek te kopen en ik besloot de sprong te wagen.


Dat klinkt wel stoer een eigen praktijk, maar is dat niet veel werk?

Het opzetten heeft wel moeite gekost, het eerste jaar werkte ik ’s ochtends bij de SAS en ’s middags in mijn eigen praktijk. Dat was een zware tijd, niet alleen qua lange werkdagen maar ook om nog tijd over te houden voor mijn gezin. Maar het harde werk heeft vruchten afgeworpen. Het feit dat ik bij verschillende privéklinieken heb gewerkt heeft absoluut in mijn voordeel gewerkt. Je ziet dan heel goed wat wel en niet werkt. Zo heb ik ook bepaald dat ik niet heel commercieel wil werken, ik moet er wel van leven maar het past niet bij me om heel pusherig te doen om patiënten binnen te krijgen en te houden.


Welke specialiteiten zijn er allemaal te vinden in het Centro Mar y Salud?

Er is een verpleegster en er zijn twee fysiotherapeuten, een osteopaat, een thermal imaging therapeute en een psycholoog die een ruimte huren. Daarnaast komen er op regelmatige basis een dermatoloog, cardioloog, een maag/darmspecialist en een neuroloog om consult te houden. Ik ben daar vaak bij, voor vertaling of simpelweg ter ondersteuning. Ik verwijs mijn patiënten ook naar deze specialisten, omdat ik ze ken en ervan overtuigd ben dat ze goede artsen zijn. Op die manier houden we de lijnen ook heel kort, ik doe ook vaak de follow-up van een behandeling.


Op je site staat dat je een holistische kijk hebt op de geneeskunde, wat houdt dat in?

Ik kijk altijd naar het totaalplaatje. Lichamelijke klachten kunnen een andere reden hebben, bijvoorbeeld stress, angst of verdriet. Als er sprake is van puur lichamelijke klachten stel ik een medisch behandelplan op en als er ook emotionele factoren meespelen, kijk ik wat ik zelf kan doen of stuur iemand door naar een psycholoog. Ik heb zelf een Master of arts in psychology gedaan, dat is een twee-jarige opleiding aan de Benelux universiteit in Antwerpen. Daarmee kan ik niet als psychotherapeut aan de slag maar wel veel betere zorg bieden. Ik vind dat een huisarts zeker ook verstand van psychologie moet hebben.
We organiseren ook elke maand workshops in ons centrum zodat mensen meer kunnen leren over zaken die met hun gezondheid te maken hebben. Binnenkort geven we een workshop over adolescenten en drugsgebruik.


Hoe blijf je zelf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen?

Zelf ben ik verplicht om veertig uur per jaar aan nascholing te doen, een deel is online, een ander deel loopt via het medisch college in Málaga. En we hebben met een clubje Nederlandse huisartsen in Spanje regelmatig online overleg over medische onderwerpen maar ook over organisatorische zaken. Dat is wel heel prettig, want dan heb je contact met collega’s, voor advies en praktische tips.


Voel je je Nederlandse of ben je volledig geïntegreerd?

Ik ben niet echt Nederlands, volgens mij nooit geweest ook. In mijn werk zie je dat in Nederland alles via protocollen en regeltjes moet, in Spanje is dat iets vrijer. Dat past beter bij mij. Ik zie mezelf als internationaal, daarom stoor ik me ook niet aan het feit dat dingen hier anders gaan dan in Nederland. Ik zoek in mijn vrije tijd ook niet echt Nederlanders op, maar ik ben wel lid van Ellas, dat is vooral leuk vanwege het contact met andere ondernemende vrouwen.

Kosta redactie