Empresari@s  aan de kust aan het woord : Marc van Meeuwen

14 December 2017

empresarias-aan-de-kust-marc-van-meeuwen-1

Elke maand spreek ik met een Nederlandstalige ondernemer/ster in het zuiden van Spanje. Deze keer met Marc van Meeuwen, over zijn uit de hand gelopen hobby BeachGrooves en EZ Home Solutions.

 

Hoe lang woon je al in Spanje en wat is je achtergrond?

Inmiddels zit ik al 16 jaar in Spanje. Voorheen werkte ik voor een internationaal bedrijf in domotica, dat is een techniek waarmee je allerlei zaken in je huis kunt aansturen. Vervolgens besloot ik vier jaar geleden, het bedrijf Smart Systems op te kopen. Dat is nu EZ Home Solutions.

Vanaf mijn 12e ben ik al bezig met het maken van radioprogramma’s bij een piratenstation. Ik heb weleens de politie aan de deur gehad met het vriendelijk verzoek mijn apparatuur in te leveren! Daar heb ik me niet heel veel van aangetrokken maar op mijn 22e moest ik echt stoppen, want ik had helaas geen tijd meer voor mijn hobby.


En nu dus een radiostation in Spanje, het bloed kruipt waar het niet gaan kan?

Tja, het is nu eenmaal mijn hobby. Ik wilde ooit Spectrum FM opkopen, maar de eigenaar zei dat er niets aan het format veranderd mocht worden. En dat was nou net wel mijn plan. Op een bepaald moment bedacht ik dan maar voor mezelf een constructie via internet op te zetten om mijn eigen favoriete muziek te kunnen horen. Maar ja, internet is openbaar, dus er kwamen vanzelf mensen die er ook naar gingen luisteren.

Zo is BeachGrooves vier jaar geleden begonnen en is inmiddels één van de best beluisterde stations aan de kust met een ½ miljoen luisteraars. Via internet luisteren er 500 mensen per seconde naar ons. Via FM zenden we uit van Nerja tot Gibraltar en via internet kun je ons overal horen. Om de zendkwaliteit te garanderen heb ik zelf ook zenders aangeschaft, wat een prijzige zaak is. Dit onderscheidt BeachGrooves met de rest, want hierdoor verlies je in de auto onderweg langs de kust nergens het signaal.

Inmiddels zenden we ook via FM uit in Sevilla, Granada en Ibiza. Met andere advertenties en soms andere DJ’s. De DJ’S komen van overal in de wereld en draaien normaal in clubs. We hebben een speciaal format, er wordt weinig gesproken, het gaat echt om de muziek. Er wordt alleen Deep House gedraaid en 90% daarvan is vocal.
We hebben een keer per uur reclame, het stoort mij zelf altijd enorm dat je om de drie plaatjes commercials hoort. Onlangs hebben we een BeachGrooves feest gehouden bij de discotheek Olivia Valère. Het was een groot succes, normaal is het daar druk vanaf 3.30 uur, maar die nacht was het om 1 uur al vol. De volgende Olivia Valère BeachGrooves TAKEOVER is 16 December 2017. Door de week zijn de nachtuitzendingen tussen 1 en 8 uur niet live, maar op zaterdag zijn we tegenwoordig altijd live vanuit Olivia Valère.

 

Wat doe je aan de promotie van de zender?

Ik heb bijna niets aan marketing gedaan, het was per slot van rekening eigenlijk een hobbyproject en ik dacht ik zie wel wat er gebeurt. Ik heb ooit wel billboards geplaatst maar ik merk dat de kwaliteit van het station de beste reclame is. Onze luisteraars zijn tussen de 30 en 60 jaar en zijn van allerlei nationaliteiten. Jongeren zijn over het algemeen geïnteresseerd in de commerciële muziek.

 

Er is meer in jouw leven behalve de radio?

Klopt, mijn andere liefhebberij is domotica, het automatisch aansturen van dingen binnen je huis of bedrijf. Het opendoen van je gordijnen, het regelen van de temperatuur, het aanzetten van apparatuur en dat soort zaken. Bij EZ Home Solutions bieden we een systeem waarmee je alles kunt besturen. Vroeger waren dit vooral gadgets voor de rijken, maar de technieken zijn zo ver ontwikkeld dat steeds meer mensen via apps hun apparaten besturen. We krijgen onze klanten via architecten en projectontwikkelaars, daar richten we onze marketing dan ook op. Persoonlijke contacten zijn in dat opzicht belangrijk, we gaan niet naar beurzen en adverteren ook niet.

 

Dat klinkt druk, heb je nog wel vrije tijd?

Niet veel inderdaad. Die breng ik graag door met mijn vrouw en kinderen en in het weekend zit ik meestal in de studio om mijn eigen programma op te nemen. Elke dag tussen 17 en 19 uur zit ik zelf op de radio als DJ Marcardi. Dat is 100% ontspanning voor mij.

Kosta redactie