Empresari@s aan de kust aan het woord : Michel de Kroon
22 Januari 2018Elke maand spreek ik met een Nederlandstalige ondernemer aan de Costa del Sol. Deze maand vertelt Michel de Kroon over zijn achtergrond, zijn bedrijf Aqua Sana en waarom hij onlangs een prijs won voor duurzaam ondernemen.
Wat is je achtergrond en hoe ben je in Spanje terecht gekomen?
Ik ben vanaf mijn 17e wielrenner geweest en tijdens mijn diensttijd heb ik in 1990 de wielerronde van Mallorca gewonnen. Ik kreeg toen een uitnodiging om daar deel uit te maken van een team maar ik zat dus nog in dienst. Daarna ben ik twee zomers in Spanje geweest om mee te doen aan amateurwedstrijden. Daarna werkte ik in Nederland bij de Makro aan een pilotproject en zei tegen de directie dat ik daarna bij de vestiging in Spanje wilde werken. In 2007 hadden ze een functie gevonden op Mallorca maar die beviel me niet. Maar Spanje bleef wel aan me knagen. Toen een vriend van me, manager bij Nestlé, zei dat waterfiltermachines een steeds grotere concurrent zijn voor flessenwater bedacht ik dat daar mogelijkheden voor mij zouden kunnen liggen. Ik heb me uitgebreid in de markt verdiept en besloot naar Zuid-Spanje te vertrekken. Ik was al eens op rondreis in Andalusië geweest en vond het een prachtig gebied. Bovendien hou ik van skiën en waar anders kun je ’s ochtends bedenken dat vandaag een mooie dag is om de piste op te gaan en dan binnen twee uur ook daadwerkelijk op die piste staan?
Hoe heb je dat aangepakt? In Spanje ondernemen is toch anders dan in Nederland.
Ondernemen in Spanje: ik vind het ‘un desastre’. Je bent voortdurend papieren aan het regelen. Daar ben ik inmiddels min of meer aan gewend en op zich is het ook logisch dat je aan allerlei eisen moet voldoen, je moet wel een veilig product kunnen garanderen. Ik had al uitgevonden dat de markt voor watercoolers en filters een wereld op zich is, de leveranciers kennen elkaar vrijwel allemaal en houden elkaar goed in de gaten. Ik heb me dan ook meteen aangesloten bij de branchevereniging Ag ua España, dat is niet verplicht maar wel handig.
In het begin maakte ik gebruik van alle mogelijkheden om een presentatie van mijn producten te kunnen geven. Zo stond ik op alle woonbeurzen. Dat doe ik nu niet meer, daar heb ik het ook te druk voor. Ik ben wel lid van De Kring in Barcelona en Marbella Dutch Business Club. Dat draagt zeker bij aan de klandizie. Ik heb overigens wel meer Engelsen en Duitsers als klanten dan Nederlanders. Het is wel grappig trouwens, dat je ook een verschil ziet tussen wat die nationaliteiten willen. Ik had het hele bedrijfsconcept uitgedacht en kwam er ter plekke achter dat eigenlijk alleen Duitsers en sommige Nederlanders er de voorkeur aan geven een apparaat te kopen. De rest huurt liever. Ik heb inmiddels ook koffiemachines in mijn assortiment en in Gibraltar ook volledige vendingmachines. We bieden 7 dagen per week service, dus ik sta niet echt heel vaak op de ski’s.
Waarom is je bedrijf een succes geworden hier denk je?
Dat is heel simpel, kraanwater hier is niet erg lekker. Dus dan moet je elders je drinkwater vandaan halen. Dan kun je naar de supermarkt gaan en je kar vol flessen laden. Dan sleep je per jaar per persoon ongeveer 500 flessen naar je huis. En de lege flessen moet je vervolgens weer naar de gele container brengen. Kortom, een tijdrovend klusje voor een glas water. En buiten dat doe je op deze manier ook een behoorlijke bijdrage aan de afvalberg, ook niet wenselijk. Water uit de kraan is nou eenmaal veel makkelijker en veelzijdig met o.a. bruisend en kokend heet Quooker water. En door gebruik te maken van systemen die het water behandelen, is dat water uit de kraan ook gewoon lekker.
Je kreeg onlangs van de Marbella Dutch Business Club de prijs voor duurzame ondernemer. Vind je het milieu belangrijk?
Absoluut! Mijn vakgebied is water, dus logischerwijs weet ik daar het meest van en als het aan mij zou liggen zouden plastic waterflessen verboden mogen worden. En dat zeg ik echt niet vanuit de optiek van een ondernemer. Om 1 liter flessenwater te produceren wordt 6 liter water gebruikt! In Amerika mogen in waterfabrikanten in sommige staten al geen fabrieken meer neerzetten. Ze trekken namelijk de hele voorraad grondwater leeg, water dat hoognodig is om de natuur ter plekke in stand te houden en dat gewoon via de kraan aan de consumenten geleverd zou kunnen worden. Ik werk nu ook met een nieuw systeem dat in Taiwan ontwikkeld is, dat haalt het vocht uit de lucht en zet dat om in drinkwater. Op dit moment verkoop ik die in Tanzania, er zijn verschillende lodges in de Serengeti die daardoor veel minder flessen water hoeven aan te voeren voor hun gasten. Minder afval dus, vooral in die prachtige natuurgebieden zie je hoe belangrijk het is dat we voor milieuvriendelijke oplossingen moeten kiezen.
Michel de Kroon: www.aqua-sana.es