Empresari@s  aan de kust aan het woord : Timo van ‘t Zelfde

13 November 2017

empresarias-aan-de-kust-timo-van-zelfde-1

Voor de Kosta interview ik elke maand een Nederlandstalige ondernemer/ster in het zuiden van Spanje. Deze maand sprak ik met Timo van ‘t Zelfde over zijn leven als parttime partyshaker en Boutique B&B eigenaar.

 

Wat is je achtergrond?

Ik heb 15 jaar in de IT gezeten, altijd in commerciële management rollen. Begin 2011 ben ik via LinkedIN benaderd door Oracle om voor hen de vestiging in Málaga op te zetten. Ze wilden me kennelijk graag hebben, want ik heb de uitnodiging een paar keer afgewezen voor ik toch een gesprek ben aangegaan.

Voor we de stap waagden zijn we natuurlijk Málaga gaan verkennen, want ik kende Málaga eigenlijk helemaal niet. We keken naar waar we wilden wonen en naar de scholen, als je zo´n overstap overweegt moet je het goed plannen. Ik heb hier eerst een half jaar alleen gezeten om te kijken hoe het ging en pas na daarna kwamen Louiza, mijn vrouw en onze dochter. Toen ik alleen in Málaga zat had ik weer tijd om mijn oude hobby op te pakken: muziek maken!

 

En dan gooi je het roer toch helemaal om? Waarom?

Ik merkte dat ik het helemaal niet meer leuk vond bij mijn vaste baan, de hele dag met cijfers bezig zijn en telkens als je even niet oplette, kreeg je weer een messteek in je rug.
Louiza en ik hebben wel altijd de droom gehad om ons eigen huis te bouwen in het Middellandse Zeegebied. Louiza heeft met name een B&B willen opzetten, ik kocht het echter als woonhuis. We hebben in totaal in 3 jaar tijd 142 objecten bezocht voor we onze huidige trots vonden. We zijn vier keer verliefd geworden op een ander object maar er mankeerde toch altijd wat aan. Te ver van de weg gelegen, licentieproblemen, enz. Toen we dit vonden moest je er wel even doorheen kunnen kijken, een echte bouwput was het, er was geen elektra, geen water maar wel onkruid tot aan je oren. De finca ligt tussen veel groen, perfect vinden wij, het is hier heerlijk stil. Je hoort alleen de vogeltjes zingen en naast het zwembad loopt de Rivier Urique die uitkomt in de Río Guadalhorce. We wisten vrijwel gelijk dat dit onze droomfinca zou worden.

 

Hoe onderscheidt jullie B&B zich in Alhaurín el Grande?

Louiza heeft een groot talent voor styling en dat is dan ook echt ons onderscheidend vermogen geworden ten opzichte van andere B&B’s in Alhaurín en omstreken. Wij zijn een boutique B&B, geen reguliere en dat is wel een verschil. Onze stijl is een hele mondvol: Scandinavisch Vintage met Marokkaanse touch en een Ibiza vibe!
Ook proberen wij alles wat we opdienen met uiterste zorg voor detail te doen. Alles is vers: onze jam, onze ecologische tomaten uit de moestuin tot onze huisgemaakte taarten aan toe.
Er is toch best veel concurrentie onder de B&B’s hebben wij gemerkt. Ze staan tegenwoordig bijna allemaal op Booking.com. Wij willen zo min mogelijk hiermee werken, want naar onze ervaring zijn dat niet de leukste gasten. Wij doen dit vooral omdat we dit leuk vinden. We kunnen onze creativiteit erin kwijt, zo ook onze passie voor koken, entertainen en muziek maken en daar horen dan leuke mensen bij die dit kunnen waarderen.
Naast de dienstverlenende rol die je hebt ben je soms ook net een psycholoog. Je moest eens weten hoe snel de mensen hun hele levensverhaal eruit gooien aan onze keukentafel.
Aan de andere kant is er het commerciële aspect. Als je altijd korte, kleine boekingen aanneemt via zulke websites, maak je minder kans op groepsboekingen en dat zijn nou juist het type boekingen waar je veel meer uit kunt halen.
We organiseren bijvoorbeeld yogalessen, reiki sessies, thema-avonden, uitjes, cocktails, barbecues en diners voor onze klanten.

 

Wat doen jullie aan marketing?

Tot nu toe komen de meeste boekingen en vooral ook de leukste mensen via AirBNB bij ons terecht. Maar ook via sociale media, we hebben een actieve Instagramaccount en we werken heel gericht met Facebookadvertising.
Vandaag de dag zijn reviews echt enorm belangrijk en doorslaggevend voor gasten om een beslissing te nemen. Wij hebben enorm veel goede reviews.

 

(Parttime) PartyShaker staat er op je visitekaartje. Hoe zit dat?

Toen ik dus even alleen zat in Spanje is mijn muziekcarrière weer gaan rollen. Ik werd gevraagd op een bootfeest en voor ik het wist draaide ik op het bekende Los Álamos strand in Torremolinos. Nu heb ik zelfs mijn eigen programma bij BeachGrooves Radio. Via het netwerk van de radio kom je natuurlijk al helemaal makkelijk bij andere tenten terecht, zo draai ik op zaterdags in de stijlvolle South Beach Marbella. Mijn specialiteit is Deep House maar ik noem het meer Feel Good Music. Onze gasten bij Milestrellas kunnen trouwens ook de hele dag luisteren naar mijn tunes, ik begin ‘s ochtends met wat jazz, of bossanova, ‘s middags wat chill-out en daarna vaak iets energiekers.

 

Heb je nog tips voor avonturiers die hun eigen B&B willen starten?

Bereid je voor op heel hard werken. Je laat je zekerheden achter je en gaat dag en nacht werken. De eerste tijd in ieder geval! Je moet vooral niet bij de pakken neer gaan zitten als je de zoveelste tegenslag te verwerken krijgt, want die komen er! En last but not least, wees geen dromer. Geld verdienen met een B&B is geen garantie dus denk goed na over jouw strategie. Stap niet in het B&B-avontuur voor het geld!

Kosta redactie