Eucalyptus, een olie voor de winterperiode
29 Januari 2019Nu we enkele basisolies besproken hebben, starten we met de etherische olies. Hieronder vindt u de werking en toepassingen hiervan. Deze tijd van het jaar zijn er helaas veel verkoudheden en dergelijke. Daarom heb ik het graag over olies die heel goed in te zetten zijn in de winter en die ik daarom gedurende deze periode altijd in huis heb. Deze keer besteed ik aandacht aan eucalyptussoorten.
Veel mensen kennen de naam eucalyptus wel, maar wist je dat eucalyptus in meer dan 500 soorten voorkomt? De meeste zijn afkomstig van Australië en Tasmanië. De naamgeving van alle eucalyptussoorten is nogal complex en verwarrend. Daarom moet je altijd heel goed opletten welke soort eucalyptusolie je koopt. Dat kun je zien aan de Latijnse benaming.
Eucalyptus Smithii
De boom van deze soort wordt tot 45 meter hoog en draagt meestal witte bloemen. Deze boom houdt van een warm en vochtig klimaat. Hij is ook populair vanwege het goede timmerhout en de uitstekende essentiële olie en de hars.
Eucalyptus Smithii is de zachtste eucalyptus-soort en is zeer veilig voor kinderen en ouderen. De eigenschappen van deze olie zijn slijmoplossend (mucolytisch), anti-infectie, antibacterieel, antiseptisch voor de longen en urinewegen, antiviraal en slijmafvoerend.
In een geurlampje of een vernevelaar verspreidt Eucalyptus Smithii een frisse en fruitige eucalyptusgeur. De olie is geschikt voor alle luchtwegenklachten en ter voorkoming hiervan. Het verhoogt ons vermogen om bacillen en virussen te weerstaan. Het is een echte winterolie, die ook goed toepasbaar is als ontsmetter van de omgevingslucht.
Eucalyptus Smithii werkt verlichtend bij hoofdpijn, nervositeit en is bijzonder omdat ze zich aanpast aan ons bioritme: ‘s morgens geeft de olie energie, ‘s avonds brengt hij rust. Je kan de olie ook inhaleren in een inhaleertas. Neem hiervoor warm water, géén kokend water, want dat verbrandt de longblaasjes bij het inademen. Gebruik voor volwassenen maximum 4 druppels etherische olie, bijvoorbeeld 2 druppels citroen(schil) en 2 druppels Eucalyptus Smithii. Voor kinderen vanaf zes jaar gebruik je maximaal 2 druppels.
Omdat eucalyptus tot diep in de longen werkt, zou eucalyptusolie medicatie van een arts bij een longontsteking kunnen ondersteunen. Door te inhaleren worden de rode bloedlichaampjes geactiveerd, zodat de longen meer zuurstof kunnen opnemen en de zuurstofvoorziening van de lichaamscellen verbetert. Daarom is het ook aan te raden om gedurende een uur dat nadat je geïnhaleerd hebt niet naar buiten te gaan aangezien de longblaasjes nu open staan.
Eucalyptus Radiata
Eucalyptus Radiata is een groenblijvende boom met een korte stam. De jonge bladeren zijn blauwig van kleur en vormen een hart. De oudere bladeren zijn groen, dik en spits toelopend en zeer aromatisch. De Aboriginals gebruikten brandende bladeren van deze boom om koorts te verlichten. De olie heeft een kleurloze tot lichtgele kleur met een frisse, kamferachtige muntgeur.
In de aromatherapie wordt hij ingezet bij zweren, snijwonden, bronchitis, keelpijn, mondinfecties, artritis, spierpijn, reumatische aandoeningen, griep, koorts, verkoudheid, hoofpijn en uitputting. Eucalyptus Radiata geeft weer geestelijke energie.
Eucalyptus Globulus
Deze eucalyptusolie heb ik nooit in huis omdat er in deze olie een stof zit die ook hormonale effecten kan geven. De vorige eucalyptussen hebben volgens mij betere effecten en zijn veiliger. Ik wil hem hier wel beschrijven omdat dit een eucalyptus is die het meest in de winkels verkocht wordt. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat er zoveel verschillende soorten zijn en daardoor kennen ze ook de gevaren niet.
De Eucalyptus Globulus is één van de snelst groeiende en hoogste bomen ter wereld. Tegenwoordig zijn Spanje, Portugal en China grote producenten van eucalyptusolie. Deze werkt slijmoplossend (vooral de lagere luchtwegen), is sterk antibacterieel, antiviraal en stimulerend in het algemeen.
In een geurlampje of vernevelaar geeft deze olie een frisse en scherpe geur, die vaak te sterk is voor kinderen. Ik vermijd deze eucalyptus onder andere bij baby’s en kinderen, maar ook bij mensen met epilepsie, astma of een hoge bloeddruk.
Let op!
Nooit een etherische olie puur gebruiken! Om de olie op de huid te smeren moet je hem altijd mengen met een basisolie! Alle eucalyptussoorten zijn oraal giftig, daarom nooit inwendig gebruiken.
Belangrijk:
De inhoud van mijn artikelen mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Mijn informatie mag beslist niet worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een arts.