Europees vrijwilligerswerk

5 December 2017

europees-vrijwilligerswerk-1

Europees vrijwilligerswerk zit stevig in de lift. Vlaamse organisaties hebben dit jaar een kwart meer aanvragen ingediend voor projecten in Europese landen dan in 2016. Ook het aantal jongeren dat Europees vrijwilligerswerk doet, neemt al jaren gestaag toe.

In de periode 2011-2013 4.051 vrijwilligers, een cijfer dat in de periode 2014-2016 bijna verdubbelde naar 7.524. Ongeveer de helft zijn Vlaamse jongeren die naar het buitenland gaan.

De andere helft betreft buitenlandse vrijwilligers die in Vlaanderen de handen uit de mouwen steken. Zo doen Vlaamse jongeren bijvoorbeeld in Griekenland aan bosbrandpreventie of helpen Poolse jongeren aan de Vlaamse kust met de revalidatie van aangespoelde dieren.

Jongeren kunnen zich voor reis- en verblijfskosten beroepen op Europees geld. Zo ondersteunde de EU dit jaar Vlaamse jongeren voor een bedrag van € 3.246.993, een bedrag dat de komende jaren telkens met 10% zal stijgen. Een inspanning die de Europese Unie wil opdrijven met het “Europees Solidariteitskorps”, dat in Gent werd voorgesteld. Hiervoor trekt de Europese Unie de komende 3 jaar nog eens € 2,6 miljoen extra uit.

Kosta redactie