logo

Europese dwergpalm

europese-dwergpalm-1

Nou, dat is even een makkelijke naam! Maar het is helaas alleen bij de Nederlandse naam zo. De Latijnse naam is wel wat moeilijker, namelijk: CHAMAEROPS HUMILIS. De Spaanse naam is Palmito en de Engelse naam Dwarf Fan Palm. Het is de Europese palm die het hier in Spanje goed doet en overal aan de Costa in de natuur te vinden is. De Palmito is erg sterk en redelijk droogte bestendig. Ook de harde zeewind is geen probleem, zelfs bosbranden kan deze palm overleven. Enkele jaren geleden waren er hevige bosbranden achter Marbella maar na enige tijd en een buitje liepen de Palmito´s gewoon weer uit.
Zoals ik al schreef is de herkomst Europa - rond de Middellandse Zee. Daarnaast komt deze palm ook voor aan de Afrikaanse kant van de Middellandse Zee in landen als Algerije, Tunesië, Libië, Egypte en Turkije. Op alle berghellingen, hier aan de Costa waar het niet harder gaat vriezen dan een graad of 10, kunnen we deze prachtige palmen in de natuur vinden.

De dwergpalm is een echte struikpalm en groeit tot een hoogte van ongeveer 2 à 3 meter en met meerdere stammen. Het waaiervormig blad kan - afhankelijk van de standplaats - wat van kleur verschillen: o.a. frisgroen, donkergroen en grijsgroen.

europese-dwergpalm-2

Deze waaierpalm behoort tot de familie van de “Palmae”, houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en is niet kieskeurig wat betreft de grondsoort. De CHAMAEROPS HUMILIS is een zeer populaire palm geworden die vanwege het gemakkelijke onderhoud zowel in Spaanse als in Nederlandse tuincentra te vinden is onder de naam Chamaerops Humilis.

Door de langzame groei kunnen de prijzen behoorlijk pittig zijn en als u dan een te kleine palm koopt moet u jaren wachten tot het wat wordt. Met een beetje zoeken lukt het wel om een wat groter exemplaar te vinden voor een redelijke prijs. Maar ga er niet een uit het bos halen, want dan heeft u al gauw een bekeuring, en bovendien groeit de palm dan niet meer. In tuinen maar ook in potten worden de struiken vaak van het onderste blad ontdaan, waardoor men een mooie, decoratieve, meerstammige palm krijgt. Het is natuurlijk ook een geweldige palm voor in een grote pot waar u jaren plezier aan kunt beleven. De potten zijn echter vaak te groot om er in de winter in Nederland mee te gaan slepen, waardoor ze bij vorst (-10 graden) ingepakt moeten worden om buiten te kunnen blijven staan. Hier aan de Costa is dat natuurlijk veel makkelijker, als u ze in de winter maar niet laat uitdrogen en van natte voeten houden ze ook niet.

Onderhoud beperkt zich tot zomers wat bijmesten en af en toe een dode tak wegknippen. Doe dat wel met handschoenen aan, want de doornen aan de stelen zijn vlijmscherp.

Kosta redactie