Fietsen als je ouder wordt kan!

7 December 2018

fietsen-als-je-ouder-wordt-kan-1Wie is Jannie: “Ik verkoop niets, ook de driewielfiets niet. Ik vind het gewoon belangrijk dat men de vrijheid van dit toffe rijwiel kan ontdekken. Als ongebonden vrijwilliger kan ik hulp en informatie bieden, gratis en vrijblijvend, omdat ik iedereen de keuze voor die vrijheid zo gun.”


Een gezond en leuk virus

In Nederland verspreidt het fietsvirus zich al snel onder onze senioren: het virus van de driewielfiets. Raar? Nee hoor. Gezond, sportief en zelfs leuk! Kijk maar eens naar de volgende video:
https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/driewielfiets/
Op steeds meer plaatsen is het mogelijk om te zien hoe vlotte senioren genieten op hun driewielfiets. Iedere dag neemt hun aantal enthousiastelingen toe. Dat is geen wonder natuurlijk. Lekker in beweging blijven en ontspannen, rustig aan, want je valt niet om, wat dan weer een veilig gevoel geeft. Iedere senior driewielfietser wordt op straat aangesproken door andere senioren die zich erin herkennen en er meer over willen weten. Doordat anderen het zien krijgt het meer aanhang: “Jeetje, dat ziet er nog leuk uit ook.”
Imago of vrijheid

Als u het toch een vreemd idee vindt, bedenk dan dat het om uw vrijheid gaat. Met name als Nederlander vind je het fietsen heel gewoon. Het is net als lopen, je hebt het van kinds af aan gedaan. Je denkt er niet meer over na, het is een automatisme geworden, totdat de onzekerheid toeslaat als je ouder wordt, bijvoorbeeld als je al eens bijna gevallen bent, moeite krijgt met op- en afstappen, enz. Of dat nou gebeurt bij 60, 70, 80 of 90 jaar: Je bent de sigaar als je de beweging en de vrijheid van het fietsen moet opgeven. Toch?

Fietsen, een keuze

Als u zich hierin herkent, weet dan dat u toch kunt blijven fietsen, ook aan de Costa. Vaak denkt men dat het een oplossing is om lager te gaan zitten, zodat beide voeten de grond kunnen raken. Maar bedenk dan dat er dan meestal meer van de knieën en bovenbenen wordt gevraagd dan goed voor ze is. Toch kiest men ervoor, omdat het alternatief van de driewielfiets te onbekend is en een scootmobiel natuurlijk geen oplossing is en niet lonkt, want dan beweeg je helemaal niet meer. Inmiddels komt het voor dat een scootmobiel aan de kant is gezet voor een driewielfiets. Terug naar beweging!

Wennen door oefenen

Iemand die nooit gefietst heeft, rijdt er zo op weg. Maar als je altijd gefietst hebt, moet je wel eerst afleren om je evenwicht te willen bewaren, iets wat je altijd automatisch deed.
Er is hulp en er zijn tips om eraan te wennen. Het belangrijkste is om heel langzaam te beginnen, trapje voor trapje, vaak even remmen, stoppen en naar voren te blijven kijken, net als in de auto eigenlijk.

Voor elk wat wils

De driewielfiets is er in talloze varianten, verschillende merken en modellen, van 500 tot 5000 euro. Met of zonder trapondersteuning, alles kan. Ze zijn ook tweedehands te vinden natuurlijk en uw eigen (elektrische) fiets kan worden omgebouwd, indien gewenst. Dan wordt het achterwiel eruit gehaald en vervangen door een module van twee achterwielen (geen zijwielen dus). Iedere goede fietsenmaker kan dat doen. Een aantrekkelijke optie. Maar wie weet dat nou?

Jannie Bunk