Frauduleuze telefoontjes

1 September 2018

frauduleuze-telefoontjes-1Frauduleuze telefoontjes komen vandaag de dag nog steeds voor, en de laatste trend zijn mensen die u bellen die beweren van Microsoft te zijn en zeggen een virus op uw computer te hebben gedetecteerd. Dit is al meer dan bekend in de Verenigde Staten, maar er komen steeds meer meldingen hier in Spanje.

Eigenlijk zou bij iedereen die een telefoontje van Microsoft krijgt, gelijk de alarmbellen moeten gaan rinkelen, maar er trappen helaas nog te veel mensen in. Waarom zou Microsoft miljoenen euro’s uitgeven om mensen op te gaan bellen en ze te informeren dat ze een virus hebben en het vervolgens ook nog proberen op te lossen?

Deze telefoontjes komen in het algemeen uit India. En het doel van deze telefoontjes is om u over te halen ze toegang tot uw computer te verlenen en in sommige gevallen ook iets te kopen, zoals een jaar computer ondersteuning of reparatie. Er wordt gevraagd om bijv. Teamviewer, LogMeIn of GoToAssist te installeren, waarmee de persoon aan de telefoon toegang tot uw computer krijgt. Deze kijkt vervolgens in uw computer en downloadt uw privé gegevens, transacties, etc. Of in andere woorden: de gegevens die voor hen bruikbaar kunnen zijn.

Tegelijkertijd openen ze wat programma’s om u te laten zien dat u of fouten op uw computer heeft of virussen (echter wat ze u laten zien is iets anders, maar gezien de gemiddelde gebruiker geen idee heeft van wat er op het scherm gebeurt, is het makkelijk mensen iets wijs te maken).

Deze fouten/ virussen kunnen ze voor u oplossen, het enige wat u moet doen is ergens uw creditcard gegevens invullen. Die ze uiteraard niet kunnen zien en het is natuurlijk veilig, maar niet heus.
En voordat u het weet, liggen uw privé gegevens bij een oplichter, wordt er geld van uw rekening gehaald, en is uw computer niet meer bruikbaar, gezien er nu wel een virus en/ of malware op staat.


Andere frauduleuze telefoontjes

Er zijn natuurlijk meer dan genoeg andere vormen van oplichting. Als ik alle bellers moet geloven heb ik al 8 keer de lotto gewonnen. En dat zonder dat ik lotto kaarten koop.

Of mensen die beweren dat ze van Movistar zijn (waar ik mijn internet contract heb) en mij vragen naar mijn naam en wat voor pakket ik heb. Of mensen die bellen omdat ik nog een of andere rekening heb openstaan bij een bedrijf waar ik nog nooit van heb gehoord en die dreigen met een rechtszaak als je het bedrag niet betaalt.
Al met al is het altijd het een of het ander: de beller probeert gegevens van u te verzamelen of u over te halen om iets te betalen.

In alle gevallen is het raadzaam om het telefoonnummer waar men u mee belt even te googelen, gezien  u waarschijnlijk niet de eerste bent.

Daarnaast komen ook nog gemiste oproepen voor vanuit andere landen, zoals Zwitserland (+41), India (+91) en Syrië (+963). Deze nummers terugbellen kan u veel geld kosten.

Dus als u een gemiste oproep heeft van 0093653616333, dit nummer niet zomaar terugbellen. Het zijn 13 nummers, dus we kunnen ervan uit gaan dat de eerste 4 nummers voor een landcode staan. Als we 0093 in Google intypen en op de eerste link klikken, dan kunnen we zien dat dit het landnummer van Afghanistan is. En gezien ik niemand in Afghanistan ken, noch daar familie of vrienden heb wonen, zie ik geen reden om dit nummer terug te bellen.


Tips bij frauduleuze telefoontjes

  • Voordat u opneemt, kijk goed naar het telefoonnummer waar men u mee belt. Als u bijv. gebeld wordt door Movistar en het nummer is 1004, dan is het ook echt Movistar.
  • Als u een smartphone heeft, zijn er verschillende apps zoals contacts+ die een database van frauduleuze telefoonnummers hebben. Bij een oproep ziet u dan het bericht: “mogelijke fraude”.
  • Zeg nooit ‘Ja’ (Si) en bevestig niets, ook uw naam niet.
  • Weet de persoon die u belt wie u bent? Als u bijv. gebeld wordt door Movistar en u heeft een contract bij hen, dan weten ze praktisch alles: uw naam, uw NIE, uw rekeningnummer, welk pakket u heeft, etc. Dus een telefoniste die echt van Movistar is, vraagt dit niet.
  • Vraag, maar geef geen antwoord. Als iemand u opbelt om te zeggen dat u een openstaande rekening heeft, vraag ze eerst eens wat uw volledige naam is. Als ze niet weten wie ze bellen, kunnen ze niet serieus genomen worden.
  • Als u zeker bent dat u gebeld wordt door een oplichter, hang dan op en blokkeer het nummer.
  • En ten slotte, gebruik uw verstand. Waarom word ik gebeld en is het normaal dat een bedrijf dit doet?

Ron Kuijsters Tokos