Friet met stoofvlees in Banús

22 Februari 2018

friet-met-stoofvlees-in-banus-1Ik liep al een poosje rond met de gedachte dat ik nodig eens wat aandacht moest geven aan de Vlaamse gastronomie aan de Costa del Sol. Als Nederlander blijft het hemd natuurlijk altijd nader dan de rok, maar Kosta is uiteindelijk voor alle Nederlandstaligen, dus mogen we de Belgen niet vergeten. Er zijn gelukkig nogal wat opties als het gaat om Belgische horecabedrijven in ons deel van Spanje.

Het is een late vrijdagmiddag in januari als ik op weg ben naar Terraza AguaDulce. Ik laat de naam van het restaurant op me inwerken, terwijl ik op mijn Piaggio over de Golden Mile richting Puerto Banús scheur. AguaDulce klinkt nou niet echt Belgisch en er was me toch echt Vlaamse frieten met stoofvlees beloofd. Ik besluit het allemaal eens grondig te gaan onderzoeken als ik rustig zit en mijn eerste biertje heb gehad. Ik parkeer mijn tweewieler tegenover El Corte Inglés op de stoep en loop op mijn gemak richting het overdekte en verwarmde terras.

Mijn afspraak is er al maar ik loop verder door, de zaak in om de eigenaar een hand te geven. Zijn naam is Luc en hij zou later aanschuiven om nader kennis te maken en iets meer te vertellen over zijn zaak. Laten we maar eens beginnen met een goed glas bier. Het is me opgevallen dat AguaDulce een behoorlijke keus heeft als het om wijn gaat maar wij hebben zin in bier en dus drinken we een caña San Miguel van het vat. Even het weekend inluiden en vooruit kijken naar de aanstaande vrije dagen.

We besluiten om nog een glas te nemen. Ondertussen neem ik de omgeving in me op. We bevinden ons niet in het meest verheffende deel van Puerto Banús, maar zo in de bocht met de bomen en de straatverlichting, bij het vallen van de avond doet het toch gezellig aan. Natuurlijk rijden er voortdurend auto’s en scooters voorbij maar ik heb hier in het zuiden van Spanje wel gekkere dingen gezien. Luc komt langs en vraagt of hij nog eens in mag schenken. Dat mag en wat ons betreft is het ook tijd geworden om wat te gaan eten. We bestuderen de kaart die bijzonder uitgebreid te noemen is. Het rode middenkader laat zien wat men te bieden heeft aan Nederlands/Belgische specialiteiten zoals allerhande kroketten en bijvoorbeeld loempia’s. Voorts is de kaart ronduit internationaal te noemen met klassiekers als Zeeuwse mosselen, Vol au vent (pasteitje), Paella, luxe tapas en ribbetjes. Er is echt veel te kiezen maar wij gaan voor de klassieker: Vlaamse frieten met stoofvlees.

Ik kan jullie vertellen beste Kosta lezers…., deze aanbeveling was geen flauwekul. Er was niets teveel gezegd want wat is dit verschrikkelijk lekker!! Helemaal zoals het hoort, ik at mijn vingers er haast bij op. Luc die aan de tafel naast ons zit te praten met een gast ziet hoe we zitten te smullen. Als hij even later mijn lege bord bekijkt lacht hij tevreden. “Ik hoef zeker niet te vragen of het je gesmaakt heeft?” Dat is inderdaad overbodig. Alles in de juiste verhouding, niet te veel, niet te weinig, perfect op smaak en dus ligt er geen kruimel meer op mijn bord.

Luc komt even bij ons zitten en hij vertelt dat hij AguaDulce samen runt met zijn vrouw Eveline die vooral achter de schermen bezig is. Zelf is hij dagelijks in de zaak en is er trots op dat ze er elke dag zijn vanaf 8 uur ’s ochtends totdat de laatste klant is vertrokken. Alle dagen geopend, zowel in de zomer als in de winter en slechts 1 dag per jaar gesloten, op Eerste Kerstdag.

De keuken kookt uitsluitend vers. De vis en het vlees wordt pas gekocht als het besteld is en komt direct van de slager, via de keuken, zo op je bord. Verser kan echt niet en ze hoeven dus nooit iets weg te gooien. AguaDulce bestaat inmiddels 15 jaar en is echt een begrip bij veel vaste gasten. Het restaurant kan zich verheugen in een gezellig publiek van niveau dat bijzondere kwaliteit en een goede sfeer kan waarderen. Dit wordt vooral zichtbaar op de speciale avonden waarop er iets wordt georganiseerd. Ofschoon er verschillende van deze avonden per jaar zijn, is 21 juli wel de voornaamste omdat België dan haar onafhankelijkheid viert. Luc en Eveline pakken op deze nationale feestdag behoorlijk uit en hebben voor het feest van dit jaar de Belgische band “SoulBrothers” geboekt. Dat beloofd een groot feest te worden en ik kan jullie zeggen, na de ervaring van deze vrijdagavond, ik ga er dan zeker even kijken.

Freddy Tamminga