Fris de nacht in!

31 Juli 2019

fris-de-nacht-in-1In de zomermaanden loopt menigeen te puffen en voor velen is het een opgave om de slaap te kunnen vatten. De één neemt ‘s middags een siësta, de ander puft zich gewoon door de middag heen om ‘s avonds bijtijds naar bed te gaan om het ritme niet te verstoren. Wanneer u uw slaapmomenten neemt, hier heb ik wat tips om niet alleen het hoofd maar het héle lichaam koel te houden tijdens uw slaap deze zomer.


Frisse matrassen

Mocht u nog op korte termijn nieuwe matrassen moeten aanschaffen, dan zit u goed met verenmatrassen omdat de kern van deze matrassen gewoon bestaan uit lucht. Maar let op: neem nooit een matras met afdeklagen van dierlijke materialen zoals wol, cashmere of paardenhaar: deze materialen absorberen wel maar ventileren moeilijk. Goede vervangende afdeklagen zijn die van koudschuim en natuurvilt. Ook prima matrassen zijn die van koudschuim en traagschuim omdat deze een open celstructuur hebben waardoor ze prima ademen en ventileren. Voor alle nieuwe aan te schaffen matrassen geldt verder dat de tijken en hoezen van 100% natuurlijke materialen moeten zijn. Laat u nooit verleiden door schuimrubberen matrassen. Oké, ze zijn goedkoop, maar ze ademen niet en in de zomer is dat echt peentjes zweten. Wil je bestaande matrassen opfrissen, kies dan voor matrasdekjes van 100% ruwe katoen. Ze zorgen voor een goede verdamping van transpiratievocht en ze houden de matrassen droog.


Fris beddengoed

Met dit weer zijn er maar weinig mensen die een dekbed kunnen verdragen, maar er zijn ook mensen die niet zonder het gevoel kunnen iets om zich heen te hebben. Perfecte dekbedden tijdens de zomer zijn die van gekaarde ruwe katoen omdat deze snel het transpiratievocht opnemen en reguleren. Kijk altijd of een bepaald type dekbed een zomer, herfst en winter-uitvoering in de collectie heeft en kies uiteraard dan voor de zomer-uitvoering met het minste afvulgewicht. En belangrijk: kijk of de tijk van het dekbed ook van 100% katoen is en dan nog het liefst van perkal-katoen. Voor kussens geldt eigenlijk hetzelfde.

Voor de zomer worden meestal moltons, hoeslakens en dekbedovertrekken van 100% katoen gebruikt, maar u kunt gerust ook satijn gebruiken omdat de hedendaagse satijn van 100% katoen wordt geweven. Het voelt wat gladder aan, maar het ademende vermogen is identiek.

Bij jersey hoeslakens geldt dat er maar 2% viscose nodig is om het zo typisch rekbaar te maken. Deze 2% viscose is in het gebruik te verwaarlozen. Maar pas op: jersey met meer dan 10% viscose is twijfelachtig. En... mocht het dekbed tijdelijk verhuizen naar de kast dan is -als je het mij vraagt- niets lekkerder dan te liggen onder een flinterdun wit laken van 100% katoen.


Frisse wastips

Hoe minder wasmiddel u gebruikt hoe beter het is. Dat wist u natuurlijk al in het kader van milieu-aspecten maar het is ook beter voor de was. Het is zelfs frisser om uw bedtextiel wat vaker te wassen maar met minder wasmiddel. Hoe meer wasmiddelresten er achterblijven in uw bedtextiel hoe minder het ademt.

Wasverzachter kunt u beter vermijden. De zachtheid wordt simpelweg verkregen door het afgeven van een vettig filmpje in het laatste wasprogramma welke de vezelstructuur van het bedtextiel verstopt en het minder ademt. Wasverzachter zorgt er tevens voor dat de rek eerder uit elastiek verdwijnt, met sneller lubberende hoeslakens tot gevolg. Het best droogt u in de droogtrommel uw bedtextiel op een langdurig koud programma en zonder droogtrommeldoekjes, deze laten (net als wasverzachter) een vettig filmpje achter op uw bedtextiel.

Tot slot nog een ouderwetse frisse inslaaptip voor mensen zonder airco: zet een half uur voor het slapen gaan een ventilator aan bij het voeteneind met daarvoor een lage bak met water en ijsblokjes: dat scheelt echt een aantal graden!

Kees Diks