Gaan we meer vrachtwagens zien op de tolwegen?

28 December 2018

gaan-we-meer-vrachtwagens-zien-op-de-tolwegen-1

Velen onder ons nemen de tolweg om sneller, en zonder verkeer, van punt a naar punt b te gaan. Maar gaan we binnenkort meer vrachtwagens tegenkomen als we op de tolwegen rijden?

Het antwoord is ja, het zal binnenkort verplicht zijn dat vrachtwagens de tolweg nemen in Spanje. Deze wet is al enige tijd van toepassing in het Noorden, zoals Catalonië. Sinds 2 september moeten grotere vrachtwagens in de provincies Castellón, Tarragona, Barcelona, Gerona en Lerida in plaats van de N-340, A-7 en N-240 wegen gebruikmaken van de AP-7 en AP-2 tolwegen. Daardoor worden er dagelijks zo’n 4.000 vrachtwagens omgeleid. De chauffeurs krijgen bij het gebruik van de tolwegen 50% korting wat inhoudt dat ze nog steeds de andere helft moeten betalen. 

Men is tot dit besluit gekomen om de tolwegen meer te gebruiken voor het vracht- en vakantieverkeer terwijl het woon-, werk- én vakantieverkeer gebruik kan maken van zowel de tolwegen AP-7 en AP-2 alsook de nationale wegen A-7, N-340 en N-240. De regering heeft nu via een wijziging de mogelijkheid om via een wet het rijden met vrachtwagens te verbieden op de nationale wegen in heel het land. Dat mag echter alleen gebeuren als dit nodig is voor de veiligheid of voor het milieu.

Daarnaast staat er in het Koninklijk decreet dat dit via overeenkomsten met de sector moet gebeuren en dat de vrachtwagenchauffeurs een vergoeding moeten krijgen voor het gebruik van de tolwegen.

De vrachtwagenchauffeurs hebben zich al laten horen en hebben recent een langzaam-rijden actie gehouden op de AP-7 en AP-2 in Catalonië.

Kosta redactie