Gemaakt om stuk te gaan
15 November 2018Het is algemeen bekend dat de meeste producten vandaag de dag niet meer gemaakt worden om lang mee te gaan. Of het nu gaat over kleding, elektronica of zelfs auto’s.
En het is ook makkelijk je voor te stellen waarom dit zo is. Het is voor een bedrijf natuurlijk veel interessanter om u elke paar jaar een nieuw product te verkopen dan maar één product dat jaren lang meegaat. En daarnaast hoeft een product maar zo lang mee te gaan als de garantie, dus er kan bespaard worden op duurzame componenten.
Ik kan me mijn Nokia 5210 nog goed herinneren. Die heb ik honderden keren laten vallen, zelfs in het zwembad en hij bleef maar werken. Het beste was nog dat de batterij bijna een week mee ging. Na een aantal jaren ging hij wel heel snel leeg, maar dat was ook niet echt een probleem. Voor 20 € een nieuwe batterij erin en hij was zo goed als nieuw.
De telefoons van tegenwoordig zijn heel anders. En het is ook de standaard dat we bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon gelijk een hoesje en screen protector erbij kopen voor het geval dat we hem laten vallen. Na een paar jaar, als de batterij niet meer zo goed is en we hem constant moeten opladen, dan moeten we maar een nieuwe kopen, want de batterij is niet meer uitneembaar of we moeten hem laten repareren en betalen vervolgens een vermogen. Het kan natuurlijk anders, en een fabrikant kan de batterij makkelijk uitneembaar maken, echter brengt dit weer extra kosten met zich mee.
Hetzelfde geldt voor laptops. De gemiddelde consument weet niet echt wat hij koopt. Hoeveel ram? Wat voor processor? Hoe-veel GHZ? Iedereen kent dit wel, maar de relevantie hiervan is vrij beperkt. Een 4GHZ processor hoeft niet beter te zijn dan een 3GHZ processor, echter kiest de consument natuurlijk voor de 4GHZ processor, gezien dat er op papier beter uitziet. En daar gaat het ook om.
Om een voorbeeld te noemen, de MacBook Pro 15, met een i9 processor in plaats van een i7 processor. De consument ziet dit als iets geweldigs maar het tegenovergestelde is waar. De MacBook Pro 15 is licht, heel dun, heel snel. Dat is allemaal goed. Maar het probleem is dat zo’n dunne laptop nooit voldoende gekoeld kan worden met een i9 processor, dus het volledige potentieel van de i9 word nooit bereikt. Met andere woorden, met een i7 is deze bijna net zo snel en een stuk goedkoper. Een andere optie is de laptop dikker te maken zodat er genoeg ruimte is voor betere ventilatie en koeling, maar dat is dan weer niet zo stijlvol.
Gelukkig zijn er nog genoeg goede laptops op de markt. De gemiddelde “gamer” heeft meer verstand van computers en let ook beter op wat hij koopt. Vaak wordt er ook dagen online gekeken en gegoogeld voor er besloten wordt welke laptop ze aanschaffen. En kritiek op internet is niet moeilijk te vinden. Uiteraard kijken laptop-fabrikanten die gaming laptops maken hier ook naar, en zijn ze vrijwel verplicht om een beter product te leveren met duurzamere componenten. Daarom is het bijna altijd aan te raden een “gaming” laptop te kopen, zelfs als u er geen computerspelletjes op speelt. Het koelingaspect bij gaming laptops is extreem belangrijk, wat er ook indirect voor zorgt dat de interne componenten van de laptop langer me gaan. Dit betekent uiteraard wel dat de gemiddelde gaming laptops in het algemeen dikker en zwaarder zijn.
Software helpt ook een handje om mensen ervan te overtuigen dat ze een nieuwe smartphone of laptop moeten aanschaffen. Als voorbeeld ‘Windows’. Elke nieuwere versie van Windows vraagt weer om een snellere processor, meer RAM, etc. Dit is natuurlijk vrij normaal, gezien Microsoft hun besturingssysteem (Windows) baseert op de gemiddelde laptop die mensen thuis hebben staan. Maar dit betekent wel, dat als u per se Windows 10 op uw laptop wilt hebben, en uw laptop 10 jaar oud is, dat dat simpelweg niet gaat (oftewel hij gaat zo langzaam dat er niet mee te werken valt), en u gedwongen bent een nieuwe laptop te kopen. En nog niet te spreken over updates. Hetzelfde geldt voor IOS. Een alternatief hiervoor in Linux. Zoals bijv. Lubuntu Linux (www.lubuntu.net)
Tot slot, is het bij de smarthpones het geheugen/ de opslagruimte waar we nooit genoeg van hebben. Zodra we een nieuwe smartphone kopen staat die al lekker vol met tientallen apps die we waarschijnlijk nooit zullen gebruiken, en deze apps kunnen we ook niet zomaar verwijderen. Bij elke Android en IOS update die weer nieuwe opties en verbeteringen met zich meebrengen, wordt de restante opslagruimte ook weer kleiner. Daarbij komen nog de foto’s die u maakt of die u per WhatsApp ontvangt, etc. Het zal niet al te lang duren voordat de telefoon van de gemiddelde gebruiker vol is. En wat dan? Een nieuwe kopen natuurlijk. Let daarom bij het aanschaffen van een smartphone altijd op de opslagruimte. Hoe meer hoe beter. En beter nog, koop alleen een smarthpone waar je een SD kaart in kan stoppen en waar je de totale opslagcapaciteit kan vergroten.