Gemeenteraadsverkiezingen in de provincie Málaga
16 Juli 2019Politiek Palaver 10
Alsof ze de wereldbeker hadden gewonnen, zo vertoonden de vertegenwoordigers van de diverse politieke stromingen in Spanje zich aan het publiek na de op zondag 26 mei gehouden verkiezingen voor het Europese Parlement, de gemeenteraad en het merendeel der autonome gemeenschappen.
Zo te horen waren alle partijen tevreden met de behaalde resultaten en Pedro Sanchez getuigde van een bovenmatig inzicht in de huidige toestand met de woorden “De toekomst heeft gewonnen en het verleden heeft verloren”. Wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen die zijn vaak meer gefocust op de persoon dan op de partij maar in de autonome gebieden was het als vanouds een strijd tussen de PSOE en de PP.
Ciudadanos op rechts en Podemos op links en in mindere mate ook Vox op rechts zorgden er voor dat PSOE en PP bijna nergens meer in Spanje met een absolute meerderheid kunnen regeren. De socialisten zijn hier aan de winnende hand maar zullen, evenals de PP de steun van kleinere partijen nodig hebben om een regering te kunnen vormen. Als voorbeeld dient het Andalusische model waar de eerder gehouden regionale verkiezing het mogelijk maakte dat de PP met Ciudadanos de meerderheid kreeg, ondanks het feit dat de PSOE de grootste partij werd. De door VOX beloofde steun op rechts was hiervoor nodig maar in de rest van Spanje bekijkt men bijna overal met afgrijzen dit model. Er zal dus nog heel wat gepraat moeten worden, de politieke stellingen zijn ingenomen en alle leiders doen hun best de kiezers op breedvoerige wijze mede te delen dat er niet afgeweken zal worden van de partij ideologie.
Sinds de algemene verkiezingen van 28 april, waar de PSOE als overwinnaar uit de bus kwam, zoekt Pedro Sanchez, nog steeds interim minister president van Spanje, naar de benodigde steun om een nieuwe regering te kunnen vormen. Die steun blijkt alleen te komen van kleine extremistische partijen aangezien een links-rechtse of zelfs links-centrum rechtse regering voorlopig nog ondenkbaar is in Spanje. De partijen zijn teveel verstrikt geraakt in hun eigen ideologieën en zelfs een samengaan van de PSOE met de uiterst linkse Podemos zou voor het merendeel der PSOE kiezers teveel van het goede zijn.
Wat de gemeenteraadsverkiezingen betreft kwam in de provincie Málaga de PP als winnaar uit de stembus met 36,64 % van het totaal der uitgebrachte stemmen. Dit vertaalt zich in 396 gemeenteraadsleden in de verschillende gemeenteraden. De PSOE volgde met 31,4 % oftewel 484 gemeenteraadsleden aangezien ze de verkiezingen in het merendeel der grotere steden wonnen. In de stad Málaga werd evenwel de zittende burgemeester van de PP, Francisco de la Torre, voor de vijfde opeenvolgende keer gekozen. In Estepona werd opnieuw voor de PP gekozen en de zittende burgemeester José Maria Garcia kreeg met 69 % van de stemmen een van de grootste meerderheden van alle gemeentes in Spanje.
Aan de Costa del Sol werd verder ook in Marbella en Fuengirola de zittende PP burgemeester herkozen. In Marbella kreeg Angeles Muñoz, mede dankzij een klunzige campagne van ex PSOE burgemeester José Bernal, 14 van de 27 zetels zodat ze niet meer is aangewezen op de steun van de OSP, een kleine partij die ooit voor de onafhankelijkheid van San Pedro streed. In Fuengirola wist de geliefde Ana Mula zelfs haar bestaande absolute meerderheid met een zetel te vermeerderen.
Verder is de PP ook de grootste partij geworden in Torremolinos en Mijas maar in beide plaatsen kan de PSOE roet in het eten gooien middels een alliantie met andere partijen. Vooral in Torremolinos wordt het een ingewikkelde zaak waar de 25 gemeenteraadszetels over niet minder dan zes partijen verdeeld zijn. De rechtse partij Vox komt in de provincie Malaga in niet minder dan zes plaatsen de gemeenteraad binnen. Twee zetels in Torremolinos en Benalmádena en een gemeenteraadszetel in respectievelijk Fuengirola, Mijas, Nerja, Rincón de la Victoria en Benahavis. Er kan natuurlijk niet eindeloos onderhandeld worden tussen de verschillende partijen en 20 juni was de uiterlijke datum die men had om tot een definitieve samenstelling van de nieuwe gemeenteraden te komen.
De afgelopen verkiezingen brachten ook veranderingen teweeg in de Mancomunidad en de Diputacion. De eerste is een bestuurlijk orgaan, bestaande uit vertegenwoordigers van een groep aanpalende gemeentes. Ze buigen zich over belangrijke zaken zoals de vuilverwerking, toerisme en het welbevinden van de bewoners. Allemaal onderwerpen die op verschillende wijze aangepakt kunnen worden waardoor er veel en enthousiast over vergaderd wordt. De bestuursleden worden na onderling overleg gekozen uit de deelnemende gemeenteraden. De Diputacion is het provinciale bestuur bestaande uit 31 leden die worden gekozen uit de verschillende gemeenteraadsleden in de provincie. Ze bemoeien zich met van alles en nog wat en dragen zo hun steentje bij aan de bureaucratische rompslomp.