Gepersonaliseerde kentekenplaten

26 Mei 2020

gepersonaliseerde-kentekenplaten-1

In één van mijn laatste columns schreef ik over Classic Cars met een gepersonaliseerde kentekenplaat. Ik kreeg van enkele Nederlandse deelnemers tijdens een classic car tour daar vragen over, hoe het mogelijk is dat men in België met zo’n nummerbord kan rondrijden.

Wel op 15 november 2010 werd in België de Europese kentekenplaat ingevoerd, die bestaat uit 7 karakters waarvan de meest opvallende zijn:

  • Robijnrood opschrift op witte achtergrond.
  • Voorafgegaan door het blauwe EU symbool met wit B teken en 12 gele sterren in een cirkel.

gepersonaliseerde-kentekenplaten-2

En vanaf 31 maart 2014 mag men in België met een eigen ofwel gepersonaliseerde kentekenplaat rijden,waarvoor dan wel 1.000 € extra betaald dient te worden. Ook in de USA, Duitsland, Oostenrijk, Malta, Polen en in Groot Brittannië, mag men tegen extra betaling met een gepersonaliseerde kentekenplaat rijden.

Als extra verrassing kan men, voor Britse merken (maar dan officieus) die gepersonaliseerde plaat ook nog laten uitvoeren in een historische Britse versie; zijnde een zwarte plaat met in zilverkleur uitgevoerde letters en cijfers.

Sinds 1 juli 2017 worden in België auto’s ouder dan 30 jaar geklasseerd als Oldtimers. Komen de auto’s van buiten de EU, dan geldt de datum van 31 maart 2014. Zijn ze ouder dan 50 jaar, dan hoeft de autokeuring (APK ) in België, eerst om de 5 jaar plaats te vinden.

Zo nemen we deel aan de diverse “Classic Car Tours” hier in Andalusië. In onze “Triumph TR250” van 1968, wel degelijk een oldtimer, reden we in het voorjaar van 2020 een tour met de “CCCA Club”.

Voor de start bij “Venta Platero” nabij Coín, zagen we meer dan 30 auto’s, waarvan vele met een Britse nummerplaat, sommige waren al niet meer voorzien van het Europese blauwe EU symbool met de 12 gele sterren. De eerste tekenen van het gevolg van de Brexit?

gepersonaliseerde-kentekenplaten-3

Tussen al die wagens ontdekten we een rechtsgestuurde auto met een groen nummerbord. Bij navraag bleek deze auto in het Verenigd Koninkrijk te mogen rijden in de lage emissie zone en op tram- en busbanen

Tussen zoveel auto’s vielen de nog geen 10 aanwezige “echte” Classic Cars wel op.

De tour had deze keer een afstand van ruim 80 mijlen en bracht ons langs, Casarabonela, Ardales, Campillos, Antequera, om bij Venta Antiqua San Antonio, gelegen in het natuurpark de Sierra de las Nieves aan de A357 ten zuiden van Ardales / Carratraca, te eindigen. Hier in de Venta, genoten we aan het einde van deze dagtour, in het typische Andalusische restaurant, van de Spaanse tapas.

Pieter van de Lustgraaf