Gezondheid is meer dan voorkomen

29 September 2020

gezondheid-meer-dan-voorkomen-1Hier aan de Costa del Sol kunt je er niet meer om heen tegenwoordig. Vaak zijn dus de eerste gedachten bij het verlaten van uw huis of bij het uitstappen uit de auto “Maskertje niet vergeten.”

Dit ongeacht over hoe u naar de situatie kijkt. Niemand wil de kans lopen op een boete van een paar honderd euro. Over het hoe en waarom een masker gedragen zou moeten worden ga ik niet te veel in, daar wordt inmiddels al meer dan genoeg, dagelijks op TV  en verschillende media, aandacht aan gegeven.

Een zeer belangrijk onderwerp dat weinig aandacht krijgt is het gevaar van een masker. Het permanent dragen van een masker is niet gezond, en in extreme gevallen kan het langdurig dragen van een masker zelfs tot Hypercapnia (kooldioxidevergiftiging) leiden. Gelukkig is dit zelden, maar duizeligheid, een zwak gevoel, en andere symptomen komen vaker voor.

Dit heeft er mee te maken dat u bij het dragen van een masker een gedeelte van de uitgeademde kooldioxide weer terug inademt. Hierdoor krijgt u uiteindelijk te veel kooldioxide binnen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het type masker dat u draagt. Maar dat dit niet gezond is moge duidelijk zijn.

Andere problemen zijn er natuurlijk ook, zoals het veroorzaken van een koortslip, uitslag en irritatie in het gezicht bij mensen die langdurig een masker moeten dragen, zoals het personeel in alle sectoren van de zorg.

Nog gevaarlijker wordt het bij mensen die een infectie hebben, in plaats van dat de bacteriën gewoon uitgeademd worden komt een deel weer rechtstreeks terug in de longen. In het ergste geval kan dit tot een longontsteking leiden.

Om deze reden zijn o.a. M95 maskers voor dagelijks gebruik af te raden, gezien er bij deze maskers het merendeel van de uitgeademde “lucht” weer terug in de longen komt. Als het puur om uw gezondheid gaat is het hoe dunner hoe beter. Alhoewel geen masker uiteraard het beste blijft.

Het is dus niet onbelangrijk om hier goed rekening mee te houden. Ik begrijp ook niet waarom sommige mensen in de auto een masker dragen en wil hier toch even zeggen dat u bij een duizelig gevoel of problemen met ademen dat ding beter kunt afzetten voordat er ongelukken gebeuren.

Factor Stress

Nog een zeer belangrijke factor als het gaat om de gezondheid is stress. Dat stress ongezond is weten we allemaal, maar dat dit kan leiden tot verschillende fysieke klachten zoals o.a. bv spastische darm of overgevoelige maag, hoge bloeddruk, een zwak immuun systeem en “het sneller ouder worden” is minder bekend. Studies over de gezondheid risico´s bij langdurige en chronische stress zijn er genoeg. Zo is er o.a. bij het NIH voldoende over te vinden.

Dat de huidige crisis nogal voor wat stress zorgt is uiteraard meer dan  duidelijk. Bedrijven die op het punt van faillissement staan. Mensen die constant met angst leven en in paniek raken wanneer ze naar de supermarkt gaan. Mensen die hun familieleden niet kunnen bezoeken. Kinderen die niet begrijpen wat er aan de hand is. Mensen die in constante onzekerheid leven etc, etc.

Zelfs  alleen het dragen van een masker veroorzaakt fysieke stress gezien het moeilijker wordt om te ademen. Het dragen van een masker brengt aldus meer met zich mee dan op het eerste gezicht duidelijk is.

Bezorgdheid en depressie

De grootste psychologische en mentale gevolgen van de crisis zijn bezorgdheid en depressie. Hier zijn inmiddels honderden studies naar gedaan die o.a. terug te vinden zijn op de website van het NCBI.

Nu zijn psychologische studies zeer complex en is het moeilijk om er een directe conclusie uit te trekken aangezien ze vaak van extreem veel factoren af hangen. Het is echter niet overdreven om te zeggen dat tegenwoordig 1 op de 3 mensen last hebben van bezorgdheid en/of depressie.

Een van de grote boosdoeners van deze problemen is "social distancing" (sociale afstand). Misschien goed om het verspreiden van een virus te voorkomen maar niet goed voor de mentale gezondheid. En in combinatie met eenzaamheid kan dit extreme gevolgen hebben.

Symptomen

Een aantal veel voorkomende symptomen van depressie zijn: slaapproblemen, lusteloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Alhoewel het bij bezorgdheid al in het woord zit betekent dit dat je je constant zorgen maakt. En dit vaak op een vage, ongedefinieerde manier. Wat ook kan leiden tot irritatie en intolerantie.

Er wordt regelmatige gezegd dat mensen via via gehoord hebben dat mensen die corona gehad hebben er flink wat symptomen aan over hebben gehouden. Gezien deze allemaal overeen komen met symptomen van depressie en gezien er meer dan genoeg studies zijn die zeggen dat bij deze doelgroep meer dan de helft depressie symptomen laten zien is het echter waarschijnlijker dat dit niets met corona te maken heeft.
Het zelfde geldt en is al veel langer bekend bij kankerpatiënten en mensen met andere aandoeningen.

Positief

Het is natuurlijk niet allemaal negatief. In tegenstelling tot een virus kun u een depressie zelf "makkelijk" oplossen. En de oplossing begint bij het beseffen  dat u een depressie heeft.

Hier een aantal tips op basis van wat de meeste psychologen aanraden aangepast aan de huidige crisis:

"Social closeness" (sociale nabijheid)

Het belangrijkste in een crisissituatie zijn sociale contacten. Of dit nu in persoon is, per telefoon, of via Skype. De mens is een sociaal wezen, en wat psychologen betreft is sociaal contact een van de belangrijkste elementen voor een goede mentale gezondheid.

Beweging, frisse lucht en zon

Een wandeling van slechts 10 minuten kan je humeur al voor 2 uur verbeteren. En uiteraard is sport en beweging ook gezond voor u. Onderzoek toont aan dat regelmatig sporten net zo effectief kan zijn als medicatie bij het verlichten van depressie symptomen.

Hier wordt dan ook 30 minuten per dag beweging aangeraden. Of dit nu hardlopen, tennis, zwemmen, wandelen of de hond uitlaten is.

Er is volop te doen aan de Costa del Sol. Er zijn geweldige natuurgebieden en wandelroutes die zich prima lenen voor een dagje uit (zoals bv. een dagje naar de "Sierra Blanca" - Marbella). En wat het laatste betreft,  gezien hier de afstand tussen andere wandelaars  vaak meer dan 1000 meter is lijkt mij dat weinig reden tot zorgen.

Frisse lucht en zon gaan hier uiteraard mee gepaard. Vooral als u aan de Costa del Sol woont waar bijna elke dag een zonnige dag is. 15 minuten zon per dag verhoogt  het serotonine-niveau in uw bloed wat een depressie als sneeuw voor de zon kan doen verdwijnen.

Routine

Gepaard met een depressie gaat vaak het verlies van routine. Wat dan weer kan leiden tot slecht eten, slecht slapen, onzekerheid en uitstelgedrag.

Het is dan ook zeer belangrijk om een routine te hebben, of een nieuwe routine in te voeren, zoals wanneer u boodschappen gaat doen, wanneer u eet, wanneer u gaat wandelen etc etc.

Maak een planning en hou u er aan. Dit is in het begin misschien wat lastig maar na  2 weken weet u niet beter en is het voor u een "normale dag".

Selecteer de juiste media

Op de hoogte blijven is natuurlijk niet onbelangrijk maar te veel negatief nieuws is natuurlijk ook niet goed. En als het om negatief gaat hoeft u in de media niet ver te zoeken. Of dit nu de televisie is, sociale media of YouTube. In sommige gevallen is het zo extreem dat het zelfs moeilijk wordt om negatief nieuws te vermijden.

Op het moment dat iets niet meer in onze gedachten is bestaat het niet meer.  Klinkt misschien wat raar maar nog niet al te lang geleden raakten de meeste mensen in paniek bij het zien van een verlaten koffer. Alsof er in elke verlaten koffer een bom zit.

Dit soort gedachten zijn nu niet meer zo veelvoorkomend alhoewel er weinig tot niets is veranderd. Buiten wat men dagelijks in de media ziet uiteraard.

Uw tijd is beter besteed aan het lezen van een boek, het kijken van een leuke film op Netflix of het webcammen of chatten met vrienden, kennissen en familie. Het is trouwens ook een stuk prettiger nietwaar?

De maatregel pandemie

Ongeacht wat er vandaag de dag ook aan de hand is met de crisis is het belangrijk om niet te vergeten wat de consequenties van langdurige stress en het langdurig dragen van een masker kunnen zijn.

Met een voorspelde tweede golf en uiteraard de standaard griep periode op komst is het hebben van een verzwakt immuunsysteem (veroorzaakt door stress) geen goede zaak.  

Het is dus niet alleen Vitamine C, D & Zinc om uw immuun systeem te sterken maar ook het reduceren van stress en verstandig met het masker omgaan.

Bij zware depressie en/of symptomen is het uiteraard aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts.

Ron Kuijsters Tokos