Goede WIFI

14 April 2018

goede-wifi-1

Met de sterke stijging van draadloze apparaten wordt uw WIFI steeds belangrijker. De gemiddelde familie heeft thuis ten minste 5 apparaten met wifi verbonden. De smartphones, televisie, computer, tablet, verlichting, etc. En misschien in de toekomst zelfs de koelkast.

De meeste mensen hebben thuis een router van hun telefoonbedrijf staan, zoals o.a. movistar. Deze routers zijn meestal verouderd. De routers die door de meeste telefoonbedrijven gegeven worden bevinden zich kwalitatief in het lagere segment van de markt. Dit betekent concreet dat u een wifiverbinding heeft die wel ok is maar met een beperkte snelheid en bereik, wat voor beperkt gebruik voldoende is. Echter, als er teveel data door de lucht gaan kunt u het wifinetwerk al snel verstoppen, wat als gevolg heeft dat de snelheid drastisch vermindert. Bijvoorbeeld als iemand op een apparaat youtubevideo’s aan het bekijken is en een ander is aan het skypen.

Nog een nadeel van deze standaardrouters zijn de instelling van de wifi. Als uw buren dezelfde router hebben zitten ze waarschijnlijk op hetzelfde kanaal. Dit is te vergelijken met twee radiozenders die op dezelfde frequentie uitzenden; als u een van deze zenders wilt beluisteren heeft u altijd storing van de andere.


Minder storing

De betere routers, vooral diegene die meer gericht zijn op professioneel gebruik, geven de optie om frequenties en kanalen te controleren, om zo min mogelijk storing te hebben. Onze standaard telefoonbedrijfrouter helaas niet, maar zoals bijna voor alles, is ook hier een App voor.

Met Wifianalyzer kunt u via uw telefoon de kanalen scannen. In Wifianalyzer gaat u naar “Channel Rating”. Hoe meer groene sterren een kanaal heeft, hoe beter het is. Let op: bij het veranderen van wifi-instellingen in uw router is het aan te raden om dit per kabel te doen. Dus door uw computer met de netwerkkabel aan uw router aan te sluiten.

Hier leg ik uit hoe u de instellingen in een movistar fibrarouter kunt veranderen. Als u een andere router heeft, kan dit nogal verschillen. U kunt uiteraard voor uw router in de handleiding kijken of dit op internet opzoeken.Open uw browser en type in uw adresbalk:

  • http://192.168.1.1
  • Vul het wachtwoord in. Dit kunt u onder op de router vinden.
  • Ga naar menu / Configuración avanzada en klik op Aceptar.
  • Vervolgens gaat u naar wireless / wl0 / advanced.
  • Verander “Channel:” naar een ander nummer (een van diegene die we met wifianalyzer gevonden hebben).
  • Click op Apply/Save, en klaar.
  • Belangrijk. Verander niets anders in deze instellingen als u niet precies weet wat u doet.


Een “Access point”

Dit is meer iets voor bedrijven, maar voor een familie met veel apparaten en veel dataverkeer, de ideale oplossing. Tevens biedt een goede “access point” veel meer dekking dan uw standaardrouter. U kunt dus veel verder weg van uw router zijn en nog steeds een goede verbinding hebben. Dit is tevens een beter alternatief dan een zogenaamde “range extender” die het signaal van uw router vergroot.

Het enige nadeel van deze “access points” is de installatie. Het is dus aan te raden de installatie bij u thuis te laten doen door iemand die er verstand van heeft.
Maar als het eenmaal werkt, dan heeft u een top wifi en ook nog eens razendsnel. Afhankelijk van uw huidige router is een “access point” minimaal 5x zo snel, en in de meeste gevallen veel meer.

Aan te raden is de: Ubiquiti UAP-AC-LR, o.a. verkrijgbaar via amazon vanaf 84 €.

Let wel op dat een “access point” geen router is. Een router is eigenlijk een bundel van meerdere apparaten in één. Het access point moet dus aangesloten worden op uw router, dit kan in het algemeen op alle routers met een ethernet kabel, dus naast de standard ADSL ook glasvezel en satellite routers.

Ron Kuijsters Tokos